Academedia anmäler sig själva – efter betygslarmet

Skolans rektor lämnar sin tjänst: ”Finns inte rätt förutsättningar”

Publicerad 2022-11-25

Efter Aftonbladets granskning har Cybergymnasiet anmälts till Skolinspektionen – av ägaren Academedia.

En stor grupp lärare larmade om ”mygel” med betygen på skolan.

– Vi vill gärna se en utredning från Skolinspektionen om det begås fel eller inte. Det är viktigt för oss, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

Rader av överstrukna F-betyg.

Betyg som ändrats på bara några dagar eller veckor, bakom ryggen på lärarna. Och ”spöklärare” som får sätta betyg - trots att de knappt syns till på skolan.

Några av problemen som avslöjats i Aftonbladets granskning av Cybergymnasiet, en av Academedias största gymnasieskolor i Stockholm.

Cybergymnasiet har runt tusen elever och både yrkesprogram och teoretiska program. Statistiken visar att resultaten skjutit i höjden på bara några år - men enligt rektorn beror det på att eleverna blivit mer målinriktade.

Nu lämnar rektorn på skolan sin tjänst. Enligt Academedia finns inte ”rätt förutsättningar” för rektorn att leda skolan vidare. Skolföretaget har via sin chefsjurist även själva anmält skolan till Skolinspektionen.

– Vi har bett dem om att göra en granskning av skolan, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

Lovar visa hemliga katalogerna

Samtidigt pågår en internutredning på skolan som väntas blir klar i mitten på december. Just nu gör man ett stort antal intervjuer med lärare, elever och chefer. Utredningen kommer sedan också bli offentlig.

– Om en sådan här utredning ska ha något värde så måste den tyvärr få ta lite tid. De måste göra dels ordentlig intervjuer, dels ordentliga analyser och titta på mängder med material. Jag har sagt ju snarare desto bättre, men tiden är inte viktigare än kvaliteten på utredningen, säger Paula Hammerskog.

I Aftonbladets granskning avslöjades bland annat en ”Spöklärare” som få på skolan hade sett, och som enligt rektorn var svår att få tag på. Ändå hade personen satt betyg i betygskatalogerna.

Enligt Aftonbladets källor har företagets toppchefer haft krismöten på skolan och även lovat att de lärare som kräver det ska få se betygskatalogerna, som förvaras i ett låst arkivskåp. ”Alla som vill kolla kommer kunna få göra detta framöver”, skriver skolchefen i ett massmejl.

I Aftonbladets granskning fick vi via betygskatalogerna insyn i hur betyg ändrats och höjts under flera års tid. Runt 13 lärare på Cybergymnasiet vittnade om pressen kring att sätta högre betyg, och menade att skolledningen försökt få upp statistiken på skolan.

– Rektorer på skolan har tillsammans satt hundratals betyg för elever som utan deras hjälp inte skulle klarat att ta examen, säger en lärarna vi pratat med.

Academedia, Sveriges största skolbolag, hoppas nu att Skolinspektionen ska göra en tillsyn av Cybergymnasiet som kan visa om fel har begåtts.

Strider mot skollagen

Academedia vill än så länge inte uttala sig om man kommit fram till att några fel begåtts på skolan, men bekräftar att obehöriga lärare kan ha satt betyg så sent som 2022 - något som strider mot skollagen.

– Vi kommenterar inte innan vi har en fullständig bild själva. Det här är väldigt speciellt – det håller jag med om. Men vi vill ju göra klart utredningen, och inte döma folk på förhand, säger Paula Hammerskog.