Läkare inseminerade par med sin egen sperma

Publicerad 2023-11-29

En läkare som drev en inseminationsklinik i Norrbotten använde sina egna spermier för att göra kvinnor gravida.

Minst sju barn föddes under 1970- och 80-talet som delar dna med läkaren.

Läkaren, i dag över 90 år, tycker inte att han gjort något fel.

Mellan åren 1975 och 1984 drev mannen en inseminationsverksamhet för att hjälpa barnlösa par. Fram till 1985 var det sekretessbelagt vem som var donator, men genom dna-teknik har det på senare år visat sig att minst sju av barnen som tillkom på kliniken delar dna med läkaren. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Enligt Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Norrbotten, har läkaren inte begått något juridiskt brott. Däremot har han agerat etiskt och moraliskt fel.

– Vi ber om ursäkt för läkarens handlingar och känner ett stort moraliskt ansvar. Relationen mellan läkare och patient ska vara neutral och det är väldigt olämpligt att han agerat donator.

Förstörde dokumentationen

I dag finns inte mycket dokumentation kvar från åren då läkaren bedrev kliniken. Enligt regionen förstörde läkaren det mesta innan 1985, i samband med att donatorbarn fick juridisk rätt att som vuxna ta reda på donatorns namn. Läkaren har tidigare sagt att han förstörde dokumentationen för att skydda donatorernas identitet.

– Vi har känt till att inseminationsverksamheten pågick under de här åren, men ingen har kunnat ana att läkaren också varit donator, säger Pia Näsvall.

Hon tillägger att dagens lagstiftning är tydligare och att det inträffade därför inte hade kunnat hända i dag.

Läkaren: Avsikten var att hjälpa

Det hela uppdagades i samband med en granskning av Uppdrag granskning. Programmet har varit i kontakt med läkaren, som i dag är över 90 år gammal. Han erkänner att han använt sina egna spermier men menar att han inte gjort något fel – hans avsikt var bara att hjälpa.

– Vad gjorde vi för 40–50 år sedan, varför ska man rota i det?

Följ ämnen i artikeln