Jouline, 9, vill stoppa mobbningen – med hjälp av Instagram

Publicerad 2016-04-21

När nioåriga Jouline Svanfeldt såg en reklamfilm om mobbning ville hon göra skillnad. Nu har hon startat ett Instagramkonto för att stoppa mobbningen, skriver Metro.

– Alla är perfekta precis som de är och det ska man inte ändra på för att någon annan säger det, säger Jouline till Aftonbladet

Jouline Svanfeldt, 9, såg en tv-reklam om hur det känns att bli utsatt för mobbning. Då bestämde hon sig för att hon ville göra något.

Med hjälp av sin mamma Ditte Svanfeldt startade hon Instagramkontot vagavardigsjälv för en vecka sedan – och målet med kontot är tydligt:

– Jag hoppas att jag kan göra något så att det blir mindre mobbning, att alla är snälla mot varandra och att man ska våga vara sig själv utan att någon kommenterar det på ett dåligt sätt, säger Jouline till Aftonbladet.

Enligt Jouline funderade hon länge på vad kontot skulle heta.

– Alla ska ju vara sig själva, det är nästan en av de viktigaste sakerna. Alla är perfekta precis som de är och det ska man inte ändra på för att någon annan säger det.

Har alltid varit mån om andra

På kontot lägger Jouline upp bilder hon själv ritat och texter om hur hon vill att människor ska vara mot varandra, som till exempel ”Om du ser att någon blir dåligt behandlad, säg till”.

– Jag ritar till exempel en streckgubbe som inte får vara med, då skriver jag ”fel” i hörnet och sedan ritar jag en teckning under där alla får vara med och skriver ”rätt”.

Hon kommer själv på vad hon ska lägga upp, men stavningen får mamma Ditte hjälpa till med.

Enligt Ditte har dottern alltid varit mån om att alla ska må bra.

– Om någon är ledsen måste vi lösa det, hon pratar gärna om att lösa konflikter. Vi i familjen är också väldigt mycket så, att alla är bra som de är, så jag tror att det har smittat av sig, säger hon.

”Det känns som jag kan göra skillnad”

I skrivande stund har kontot fått över 1 200 följare och många har hört av sig med positiva kommentarer.

– Det är jättemånga som har blivit engagerade, jag tror att det är för att hon är ganska liten och så engagerad. Jag tror att det kan göra att barn tänker på att inte vara dumma i skolan, säger Ditte.

Jouline själv är också nöjd med responsen.

– Det känns jättebra för det känns som att jag kan göra skillnad. Desto fler som följer mig, desto fler kanske förstår hur det är att gå till skolan och bli mobbad eller inte ha någon att vara med.

Följ ämnen i artikeln