Gigantisk ”King Kong” upptäckt i södra Kina

Publicerad 2024-01-22

King Kong högst upp i Empire state building i den klassiska filmen från 1933.

King Kong är inte bara en bok. Eller film.

Han har funnits på riktigt.

Och han är släkt med oss alla.

I området runt Chuifenggrottan i södra Kina upptäcktes en förhistorisk primat 1935. Detta efter att ett käkben hittats i en affär för traditionell kinesisk medicin i Hongkong. Det såldes som ”draktänder”, skriver CNN.

Forskarna har nu uppskattat att den utrotade apan, som går under namnet gigantopithecus blacki, sträckte sig tre meter över marken och vägde dubbelt så mycket som en gorilla.

”Gåtfull art”

Inga fler skelettdelar från giganten har hittats, inte heller något skallben.

– Det är en gåtfull art, säger Enrico Cappellini, lektor på Köpenhamnsuniversitetets Global institute vid Hälso- och medicinvetenskapsfakulteten.

Käkbenet från gigantopithecus blacki.

Enligt dna, som man lyckats ta från apans 1,9 miljoner år gammal tand är gigantopithecus blackis närmaste släkting orangutangen.

– Det fanns flera teorier om vad som kunde vara den närmaste levande organismen. Det genetiska materialet avgjorde debatten. Genetiskt sett är den lik orangutangen, säger han om resultaten som publicerats i vetenskapliga tidskriften Nature.

Spår: Tusentals tänder

Den ovanligt storväxta apan utrotades, enligt forskarna för 300 000 år sedan. De enda spåren efter den är fyra käksbensfragment och flera tusen tänder.

Giganten, som ibland kallas den riktige King Kong, har alla fall imponerat på Hollywood som satte in honom i en cameoroll i nya versionen av Djungelboken, som en inspiration till King Louie.

Oklart hur den såg ut

Dock säger Cappellini att det inte betyder att gigantopithecus nödvändigtvis behöver se ut som en orangutang.

– Informationen som vi har ger oss inte mer kunskap om fysik, biologi och djurets utseende.

Fotnot: Vi människor delar 97 procent av vår dna med orangutangen.

Följ ämnen i artikeln