30-tal tomter under vatten efter översvämning

Uppdaterad 2024-01-02 | Publicerad 2024-01-01

Västra Ringsjön har svämmat över sina bräddar.

Nu ligger ett 30-tal tomter under vatten.

– Att pumpa finns ingen möjlighet att göra, det rinner tillbaka lika fort, säger vakthavande befäl Hans Månsson vid Räddningstjänst Syd till Aftonbladet.

Vattenståndet har varit högt i västra Ringsjön hela hösten, men den senaste tidens regnande och den mättade marken har orsakat en stor översvämning vid Sjöholmen och Ringsjöbaden.

– Vi fick väldigt högt vattenstånd. Det första som händer då är att vi får problem med avloppet för vi har ingen dagvattenavrinning, säger Bo Anders Nilsson, ordförande i Ringsjöbadens samfälligheter, till Sydsvenskan.

30-tal tomter under vatten i Stehag, Eslöv.

Avloppet har nu stängts av för flera fastigheter utmed Ringsjön, istället är bajamajor utställda.

– Våra pumpstationer är överbelastade av sjövatten som rinner in. Det blir alltid problem när det är höga flöden, men just nu är det extremt, säger Tomas Svedbom, anläggningsingenjör på VA Syd, till Skånska Dagbladet.

Bajamajor är utställda i området.

Totalt finns det 31 hus i området, de flesta av dem sommarhus. Om regnet fortsätter att falla riskerar flera hus att bli överssvämmade.

– Det är ett stort område som är översvämmat. Vi har varit och tittat till det i dag, men vi har ingen möjlighet att vidta några åtgärder i och med att vattnet fylls på och stiger och marken är mättad, säger Hans Månsson till Aftonbladet.

Mer regn på väg

Vid 15.40-tiden på nyårsdagen fick SOS Alarm in ett larm från en fastighetsägare om vattenskada i ett av husen i Sjöholmen, skriver Skånska Dagbladet.

Just Sjöholmen ligger inom Eslövs kommun.

– Det är klart att det har varit översvämningar där förr, men det är nog mer på Höörsidan av sjön, säger Marie Carlberg, kommunikationschef på Eslövs kommun.

Mer regn är på väg mot området.

Men mer regn är på väg, både onsdag och på torsdag.

Västra Ringsjön har svämmat över flera gånger tidigare. 2002 kallades hemvärnet in för att skydda fastigheterna.

SMHI har utfärdat gul varning för höga flöden i hela södra Skåne, bland annat i trakterna runt Kristianstad.