Polisen om sökinsatsen på Oceana: ”Frustrerande”

Publicerad 2024-02-15

GÖTEBORG. En man i 50-årsåldern saknas efter jättebranden på Lisebergs vattenland Oceana.

Släckningsarbetet fortsätter – men en stor del av det drabbade området går inte att undersöka.

– Det är ett intensivt arbete hela tiden för att få tillträde, säger Petter Backlund, insatsledare hos räddningstjänsten.

En enorm gripklo lyfter upp en del av det inrasade taket från Lisebergs uppbrunna äventyrsbadssatsning Oceana. En smäll hörs när skrotet släpps ned på marken intill räddningstjänstens och polisens bilar som står vid tomtens kant.

Ut med Mölndalsvägen åker spårvagnar förbi, och förbipasserande stannar upp för att fotografera förödelsen och räddningsarbetet. Innanför badhusets väggar befaras fortfarande en person vara kvar – en man i 50-årsåldern.

– Vi misstänker att den här mannen befinner sig på området, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Men en stor del av det eldhärjade området går inte att undersöka. Det beror på den stora rasrisken.

– Det är bland annat hela den här badhusdelen med kupoltaket och tornet vattenrutschkanorna utgår från. Det är den största delen av byggnaden, säger Petter Backlund, räddningstjänstens insatsledare.

Det här försvårar polisens sökinsats på platsen. I nuläget kan polisen inte gå in och genomsöka området.

– Det är för farligt på området. Det brinner fortfarande och föreligger rasrisk, säger August Brandt.

Den största delen av byggnaden går inte att beträda på grund av rasrisk och bränder.

Polisen arbetar ändå på plats, med att dirigera trafik, assistera räddningstjänsten med att upprätthålla avspärrningar och informera allmänhet. Samtidigt står myndigheten i kontakt med anhöriga och andra parter som är kopplade till den saknade mannen.

– Polisen står i kontakt med med alla berörda i det här ärendet.

Hur känns det att inte kunna genomföra sökinsatsen fullt ut i nuläget?

– Det är klart att det är frustrerande att inte kunna vara inne på platsen. Men vi samverkar tätt med räddningstjänst och när den dagen förhoppningsvis snart kommer, när vi kan gå in på området, då kommer vi vara där så fort vi kan, säger August Brandt.

Insatsens fjärde dygn

På torsdagen gick räddnings- och släckningsarbetet efter jättebranden på Oceana in på sitt fjärde dygn. Såväl räddningstjänst som polis hade omfattande närvaro vid platsen.

Branden är fortfarande inte helt släckt.

– Vi fortsätter bedöma rasrisken för att förhoppningsvis få tillträde till någon mer del. Vi har stort fokus på vår egen arbetsmiljö och för de andra som arbetar på platsen. Det är väldigt dramatiskt när de här balkarna rasar, säger räddningstjänstens insatsledare Petter Backlund.

Ännu vet ingen hur länge räddningstjänstens arbete vid Oceana kommer behöva fortsätta. Medan brandmännen kämpar mot lågorna och riskerna, fortsätter miljardbygget att förstöras av brandkatastrofens följder.

Petter Backlund beskriver det han sett när han arbetat inne på olycksplatsen:

– Det är skadat, det är sotigt, det är blött. Det ligger delar från tak som rasat ner. Det ser ganska dramatiskt ut, inte minst för att det är så stort.

August Brandt, från polisen, och Petter Backlund från  räddningstjänsten höll pressträff på torsdagen.

Polisen arbetar med drönare: ”Värdefullt”

Parallellt med sökinsatsen gällande den saknade mannen i 50-årsåldern arbetar polisen också med en åklagarledd förundersökning.

Material till utredningsarbetet samlas in bland annat genom polisarbete i området kring olycksplatsen. Bland annat har drönare använts.

– Det är värdefullt, det ger oss bilder ovanifrån och möjlighet att dokumentera fast vi inte kan vara på platsen rent fysiskt, säger presstalesperson August Brandt.

Polisen har även hållit förhör och samlat in bild- och videomaterial från olyckan. Förundersökningen har i nuläget två brottsrubriceringar: arbetsplatsolycka och grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Jag kan inte säga mycket om de rubriceringarna annat än att det är de bedömningar som gjorts utifrån de omständigheter som råder och den information vi har, avslutar August Brandt.

Följ ämnen i artikeln