Fina gesten – efter borgmästarmordet

Publicerad 2019-05-11

GDANSK. Kvarlevorna av den förre borgmästaren ligger i fyrkantig urna i Gdansks mest kända kyrka. Gravstenen förkunnar att han bara blev 53 år.

Nu funderar hans fru på att kandidera i EU-valet i ett försök att knäcka den högerpopulistiska vågen i Polen.

Och en sömmerska som vill hedra borgmästaren har tagit ett initiativ som fått oanade följder.

Det är inte många som får en gravplats inne i kyrkan. Det säger något om hur staden vill hedra sin borgmästare som stacks ner av en man med kniv under en välgörenhetsgala tidigare i år. Mannen hade precis släppts ur fängelset.

Medan han upprepade gånger knivhögg Pawel Adamowicz ropade mannen att det var borgmästarens fel att han hamnat i fängelse och att han skulle dö för att han tillhörde oppositionspartiet.

Det finns indikationer på att mördaren var mentalt instabil men många ser ändå mordet som ett resultat av den polariserade politiska situationen i Polen där den styrande högerregeringen tar ett allt hårdare grepp om media och rättsväsende.

Adamowicz bror är inte säker men lutar åt samma håll.

– Mördaren hade bara tillgång till de statliga tv-kanalerna i sin cell, säger Pjotr Adamowicz. Allt som sades om min bror där var oerhört kritiskt och hatiskt mot honom och partiet han företrädde. Givetvis kan det ha påverkat mördaren.

Hotad före mordet

Hot var vanligt förekommande före mordet. Både på sociala medier men också i övriga samhället. Den högerextrema gruppen MW (Allpolsk ungdom) utfärdade en fiktiv dödsattest över Adamowicz för liberalism, multikuluralism och dumhet. Fallet gick vidare till åklagare.

– Men åklagarna är i händerna på regeringen, hävdar Pjotr Adamowicz. Så fallet lades ner. Några veckor senare fick jag kvittera ut den riktiga dödsattesten för min bror.

Det finns andra tecken på att borgmästare Adamowicz var en nagel i ökat på regimen och deras lojala svans. Bara en timme efter att det blev klart att Adamowicz vunnit borgmästarvalet 2018 så fick hans bror ett sms från en tjänsteman på Polens public servicebolag som han kände.

”Grattis era bedragare. Vi kommer att hålla ögonen på er”, löd sms:et.

– Tänk er att någon på Sveriges Radio eller SVT skulle skicka ett liknande sms till kommunalrådet i Malmö eller Stockholm. Men så är stämningen här i Polen.

Knivar och stenar

Jag frågar om han tror att mordet på något sätt kan bidra till att minska de starka motsättningarna i Polen och kanske till och med få stopp på högerpopulisternas väntade framgångar i det stundande EU-valet.

Pjotr Adamowicz skrattar till och berättar vad han sa till en tjeckisk journalist tre dagar efter mordet.

– Jag hoppas att min brors död kan leda till en förändring. Men jag fruktar att så inte blir fallet. Jag är inte pessimist. Jag är realist.

Han förklarar vad han menar genom att berätta historien om hur fotbollssupportrarna i två rivaliserande klubbar slöt fred efter påven Johannes Paulus II död och började be tillsammans. Några månader senare angrep de varandra med knivar och stenar.

Hoten och hatet mot Pawel Adamowicz började långt före mordet. De satte igång snart efter att det konservativa regeringspartiet Lag och ordning tagit makten.

– Det ledde till att hans yngsta dotter blev mobbad i skolan.

Hedrar sin bror

Dottern tog så stor skada känslomässigt att familjen beslöt sig för att hon tillsammans med sin mamma skulle flytta till vänner i Kalifornien och gå i skolan där. Medan Pawel Adamowicz blev kvar i Gdansk. Tanken var att de skulle ha flyttat hem efter vårterminen.

Nu kan det bli så att Adamowicz fru flyttar hem tidigare.

– Hon funderar på att ställa upp som kandidat i EU-valet för att fortsätta sin mans arbete för demokrati och frihet, säger Pjotr Adamowicz. Det blir ett väldigt viktigt val. Men ännu viktigare blir parlamentsvalet i höst. Kan oppositionen vinna kommer vi åter närmare Europa. Annars kommer högerregeringen att fortsätta montera ner demokratin.

Tillsammans med hustrun ska Pjotr starta en stiftelse för att hedra minnet av sin bror. En stiftelse som ska slåss för hans värderingar.

Även på andra sätt dog Pawel Adamowicz inte förgäves.

Skämtade om målet

När sömmerskan Patrycja Krzyminska hörde talas om mordet blev hon så chockad att hon spontant bestämde sig för att starta en insamling på sin Facebooksida. Först var tanken att bara hennes närmaste vänner skulle bidra. Målet var att få in 2 500 kronor som skulle doneras till något välgörande ändamål. Efter 3-4 dagar fattades det fortfarande en tusenlapp och hennes man skämtade om att han skulle få ta pengarna ur egen ficka för att nå målet.

– Sedan såg jag plötsligt att det var för mig helt okända människor som bidragit, berättar Patrycja när vi träffar henne i hennes syateljé i ett litet samhälle precis utanför Gdansk där lokalhyran är lägre. Här syr hon upp barnkläder och jackor på beställning.

Hon träffade aldrig Adamowicz personligen men gillade hans sätt att sköta borgmästarjobbet. Han satt inte bara på sitt kontor utan rörde sig ute bland människor.

– Jag minns att han besökte min skola. Han var överallt. Man växte upp med honom. Han gjorde ett fantastiskt arbete.

När hon ska fortsätta berätta om insamlingen har hon först svårt att hitta orden.

Räddar barns liv

– Det var helt vansinnigt. Efter sex dagar hade vi fått in över en miljon kronor. Då hade begravningen varit. Jag bjöds ner till en oberoende tv-station i Warszawa för att berätta om insamlingen. De statliga kanalerna rapporterade absolut ingenting.

Efter tv-framträdandet tidigt på morgonen höll hennes Facebooksida på att kollapsa.

Mitt på dagen hade det kommit in tio miljoner kronor.

– Jag kom hem på kvällen och tog en dusch. Sedan var jag tvungen att avsluta insamlingen. Jag ville undvika att folk skulle se det som att vi tjänade pengar på hans död.

Då hade insamlingen gett 16 miljoner zloty, närmare 40 miljoner kronor. Totalt hade 260 000 människor lämnat bidrag.

Pengarna har använts för att köpa in flera ambulanser och avancerad medicinsk utrustning som magnetkamera till barnsjukvården på ett av sjukhusen i Gdansk.

– Adamowicz död är oerhört tragisk men den kommer att bidra till att rädda många barns liv, säger hon.