Nasas stora bomb var liten smäll – trots allt

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-08

Nasaforskaren hintade om en supernyhet men tog sedan tillbaka allt.

Den inställda bomben har nu visat sig vara en liten smällkaramell, trots allt.

Pluto har en blå himmel och fruset vatten.

Förra veckan trissade en av chefsforskarna för rymdsonden New Horizon, Alan Stern, upp förväntningarna inför den här veckans presskonferens gällande vad Plutosonden skickat hem till jorden. Något ”fantastiskt” skulle presenteras.

Nyheten spreds snabbt över planeten men det hela visade sig handla om helt vanlig rymdforskar-uppspelthet, som inför vilken Nasa-presskonferens som helst, förklarade Alan Stern i går.

De högt uppskruvade förväntningarna fick alltså skruvas ned.

”Det är vackert”

Men nu visar det sig att de nya bilder som New Horizon skickat hem faktiskt innehöll något väldigt spännande. På en av bilderna, som tagits med rymdsondens speciella multispektrala kamera, syns hur dvärgplaneten Plutos himmel är blå.

I själva verket är det röda och grå partiklar i Pluto atmosfär som syns, men på grund av hur de bryter blått ljus skapas ljusfenomenet som syns på bilden

– Vem hade kunnat förvänta sig en blå himmel i Kuiperbältet? Det är vackert, säger Alan Stern i Nasas pressrelease.

– Den blåa tonen förklarar storleken och sammansättningen av de atmosfäriska partiklarna. En blå himmel är ofta resultat från solljus som bryts av små partiklar. På Jorden är de partiklarna väldigt små kvävemolekyler. På Pluto verkar de vara större, men fortfarande rätt små, sotliknande partiklar som vi kallar toliner, säger forskaren Carly Howett.

Har letat i decennier

På en annan av de nya bilderna ges bevis på något som forskarna letar efter en mycket lång tid – fruset vatten.

”Vi antog att det skulle finnas fruset vatten på Plutos yta, men vi har letat efter det i decennier utan att hitta det”, skriver Nasa- och New Horizon-forskaren Alex Parker på Twitter.

Det är inte mycket vatten som syns på bilderna, utan små sprickor av fruset vatten i mycket större istäcken bestående av andra mer flyktiga ämnen.

– Att förstå varför vatten förekommer precis på de här platserna och inte på andra, det är en utmaning som vi angriper, säger forskaren Jacon Cook som tillhör forskarteamet som arbetar med New Horizon.

”Förstår inte samband”

Något som överraskat forskarna är att de små områden med fruset vatten tidigare har synts som röda områden på färgbilder som rymdsonden tidigare sänt till Jorden.

– Vi förstår inte sambandet mellan det frusna vatten och de små rödaktiga partiklarna på Plutos yta, säger forskaren Silvia Protopapa i Nasas release.