Uffes hemmagjorda ”polisbil” får folk att sänka farten

Kreativa knepet: ”Potisbilen” förundrar bilisterna

Publicerad 2022-02-25

Det är sportlovstider och många är på väg till fjällen.

Uffe Tjelum bor vid E45 i fjällorten Överbyn där många skidturister kör förbi– och det alldeles för snabbt.

Med lite kreativitet har han lyckats få fortkörare att bromsa in, rapporterar SVT Värmland.

Uffe Tjelum kom på en kreativ idé för att få fortkörarna att bromsa in.

I vanliga fall är det relativt lugnt på E45 vid den lilla orten Överbyn i Värmland. Men i slutet av februari kör bilarna både tätt och alldeles för fort förbi Uffe Tjelums hus.

Det är sportlovstider och massor av turister vallfärdar till fjällen för att åka skidor.

– Det går knappt att ta sig över vägen, så mycket trafik är det. Folk kör ofta upp emot 90 kilometer i timmen trots att det är en 60-väg, säger Uffe Tjelum till Aftonbladet.

Det är samma visa varje år. Uffe Tjelum har därför tagit saken i egna händer för att se till att bilisterna sänker farten i området.

Uffe Tjelum ”polisbil”.

Skrotbil omgjord till polisbil

Sedan flera år tillbaka står en gammal reservbil på Uffes tomt i Överbyn. Under förra året kom han på den briljanta idén att skapa ”potisbilen”.

Med hjälp av färg och maskeringstejp fixade han till bilen så att den ser ut som en polisbil. Något han tidigare har berättat för SVT Värmland.

– Det var inte helt lätt att få till färgerna, men till slut blev det riktigt bra. Jag har skrivit ”potis” i stället för ”polis” på bilen för att göra det tydligt att det inte är en poliskontroll, säger Uffe Tjelum.

”Vill ge tankeställare”

– Jag vill ju inte lura någon. Utan snarare ge folk en tankeställare, fortsätter han.

Runt den här tiden på året ställer han ut bilen på tomten så att den är synlig för bilisterna på E45. Och de allra flesta saktar reflexmässigt ner farten.

– Det här är mitt lilla bidrag till att göra trafiken säkrare. Om ”potisbilen” kan förhindra olyckor eller att någon dör är ju det jättebra.

Reaktionerna har varit uteslutande positiva, berättar Uffe.

– Nere på byn skämtar de om att man inte behöver vara rädd för polisen men att man däremot bör passa sig för ”potisbilen”.

Uffe Tjelum planerar nya projekt för sommaren.

Nytt projekt till sommaren

Uffe Tjelum har fått mersmak efter succén med den hemmagjorda bilen. Nu håller han på att planera nya projekt för att få bilister att hålla hastigheten.

– När trafikanterna ser något roligt och lite tokigt längs vägen tenderar de att sakta ner för att titta närmare.

– Till sommaren funderar jag på att byggen en stor fyr på tomten. Det är ju ganska tokigt med en fyr mitt i inlandet, säger Uffe Tjelum.