Inbrottstjuven var barnvåldtäktsman

Sex år gammalt fall löst tack vare dna

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Polis på plats i Järfälla efter våldtäkten.

Den 13-åriga flickan blev överfallen och våldtagen i snön i ett motionsspår i Järfälla vintern 2017.

Sex år senare får polisen en dna-träff – på en inbrottstjuv.

Nu dömer Attunda tingsrätt mannen till ett års och en månads fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Den 21-årige mannen greps för grov stöld på Värmdö utanför Stockholm.

I samband med det blev han topsad. Då visade det sig att hans dna matchade med gärningsmannens dna i ett sex år gammalt sexualbrott.

På eftermiddagen den 11 februari 2017 utsattes en 13-årig flicka för en grov våldtäkt i ett motionsspår i Järfälla kommun.

Flickan gick och pratade med en vän i mobilen när mannen flög på henne. Han slet av hennes kläder och utsatte henne för sexuella övergrepp.

Offrets vän hörde delar av förloppet innan gärningsmannen slet sönder flickans hörlurar.

Polisen säkrade spår, men kunde inte matcha dna till en gärningsperson. Gärningsmannen gick fri. Men till slut hann rättvisan i kapp honom.

Polis på plats i Järfälla efter våldtäkten.

Lever på att sälja skrot

I juni i år greps en 21-årig man som tillsammans med fem andra brutit sig in i en lokal på Värmdö för att stjäla metall. Mannen har berättat att han livnär sig på att sälja skrot svart.

Metalltjuvens dna matchade med dna från våldtäktsmannen. Han var 15 år gammal när han våldtog flickan i skogen. Hans dåvarande ålder får som följd att straffet reduceras och hamnar på ett år och en månads fängelse.

Flickan berättade i rätten att hon fortfarande mår mycket dåligt efter övergreppet.

Mannen säger att han hade sex med flickan, men påstår att det var hon som tog initiativet. Rätten avfärdar hans påståenden som efterhandskonstruktioner, bland annat med motiveringen att det framstår som osannolikt att målsäganden, som enligt rättsintyg aldrig haft samlag, skulle vilja ha sex med en okänd person i skogen i februari när det är snö på marken.

– Domen är oerhört viktig, inte minst för att kunna ge den utsatta flickan med familj ett visst avslut efter en lång och tuff period, säger Gustaf Silfverstolpe, tjänsteförättande sektionschef för grova brott i Stockholm nord.

Attunda tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och en månad, utvisning från Sverige och förbud mot att återvända på 15 år. Han ska också betala ett skadestånd på 282 000 kr.