Oasens glömda lord har fått sitt namn

Publicerad 2023-10-19

Titanosaurusvarianten har fått ett namn 50 år efter att det upptäckts: ”Igai semkhu”.

Den är ”oasens glömda lord” och har hittats i Egypten.

Nu beskrivs den kunna fylla ett svart hål i dinosauriernas historia.

En märklig variant av en titanosaurus har äntligen fått ett namn – nästan 50 år efter att man grävde upp cirka 75 miljoner år gamla dinosauriens ben i den egyptiska öknen: Igai semkhu.

Namnet betyder alltså ”Oasens glömda lord” och den höll till i området runt Khargaoasen, i sydöstra Egypten.

– Den är döpt efter en gud som forntida egyptier ska ha dyrkat i oasen den kom från, säger paleontologen Matthew Lamanna vid Carnegie Museum of Natural History till Live Science.

Oasens glömda lord beskrivs som en relativt småväxt dinosaurie i Journal of Vertebrate Paleontology i somras:
– Det är definitivt något att bli upphetsad över. Den hjälper till att fylla i det här svarta hålet för vår förståelse av de sista 30 miljoner åren i dinosauriernas tid på en av de största landmassorna på jorden, säger han till tidningen.

Tyska forskare var de första som grävde loss Igai sekhu  öknen i Egypten 1977, men provet låg glömt i decennier ända tills Lamanna och hans kolleger tog en andra titt.

Det visade sig att den glömda lorden var en okänd sorts titanosaur, som är en undergrupp till de växtätande sauropoderna. De hade långa halsar och stora elefantliknande kroppar.

Men för 75 miljoner år sedan, när Igai semkhu troligen levde, var de flesta sauropoderna redan utdöda.

– Titanosaurusar är allt från de minsta sauropoder man hittat, ungefär lika stora och tunga som kor, hela vägen upp till en knölvals storlek. De var de största landdjur som någonsin existerat, säger Matthew Lamanna.

Lamannas medförfattare, paleontologen Eric Gorscak vid Midwestern university, gjorde en uppskattning av storleken. Efter att studerat benbitar man hittat kom han fram till att den var ungefär lika lång som en buss, tio–femton meter lång.

Afrika är den kontinent där dinosauriefynd är relativt ovanliga.

– När man pratar om kontinenten Afrika är de senaste 30 miljoner åren nästan icke-existerande, säger Matthew Lamanna.

Följ ämnen i artikeln