Våldsamma upplopp under pride i Belgrad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-10

Ett dussintal demonstranter greps och 70 poliser slogs blodiga när Belgrad i dag anordnade prideparad för HBT-personers rättigheter.

"Död åt homosexuella", skrek demonstranterna.

– Vi fick springa därifrån, berättar Tony Hagström, 49, som hamnade mitt i kaoset.

Tony Hagström, 49, hamnade mitt i kaoset.

När prideparaden tågade genom Serbiens huvudstad Belgrad i förmiddags utbröt våldsamheter.

De deltagande attackerades av högerextremister som skrek "Död åt homosexuella", kastade glasflaskor och höll upp plakat med hatiska budskap på, enligt Reuters.

Kravallpolis som försökte skydda paraden attackerades med molotov cocktails.

Hamnade mitt i striden

Svenske Tony Hagström jobbar i Belgrad och var på promenad i staden när han hamnade mitt i oroligheterna.

– Jag var på väg ner mot centrum och såg en massa poliser och militärpoliser. Jag började vända tillbaka då en massa militärer kom bakifrån springande förbi mig, berättar Tony.

Beväpnade med stenar

Det tog inte lång tid innan han förstod att han måset ta sig därifrån för att inte råka illa ut.

– Det kom ungdomar rusande och jag såg dem överallt. De var beväpnade till tänderna med pinnar och stenar. De började kasta och det rök stenar kring polisen. Det var strid mellan poliser och upprorsmakare.

Tony såg själv hur soptunnor brann, molotov cocktails kastades mot poliser och upplevde hur tårgasen låg i luften.

– De kastade kullersten och gatan såg ut som ett mindre slagfält. Polisen använda dock inget våld tillbaka, utan tog bara några stycken som kom för nära.

"Blev skakad"

Kullerstenar rullade bokstavligt talat framför Tony Hagströms fötter innan han tillsammans med ett 15-tal andra förbipasserande kunde fly därifrån och till slut komma tillbaka till sitt hotell.

– Jag har varit här sedan augusti och gått runt i stan på kvällarna, och det har varit väldigt lugnt. Men nu blev man att känna sig ganska orolig, då jag alls inte visste vad det var som hände. Jag blev lite skakad.

70 skadade poliser

Enligt Reuters åker ambulanser i skytteltrafik genom Belgrads gator. En källa uppger att omkring 70 poliser fått vård för sina skador och att en ska vara allvarligt skadad.

Förra året var motståndet mot en prideparad i staden så stort att paraden ställdes in.