Fick sparken efter 40 år – saknar körkort

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2016-10-04

Plötsligt krävde Postnord körkort av sin brevbärare

Tommy Hinders, 58, från Mora har varit brevbärare i 40 år.

I torsdags fick han sparken för att han saknar körkort.

Något han inte haft på 30 år på grund av sin epilepsi.

– Hade jag kunnat ta körkort hade jag ju gjort det.

I 40 år har Tommy Hinders arbetat som brevbärare i Mora. Men med två år kvar till pensionen får han nu sparken från arbetsgivaren Postnord.

Orsak: Tommy har inte körkort.

Något han inte haft sedan 1989 då hans epilepsi förvärrades.

– Eftersom jag har epilepsi får jag inte ha körkort utan har cyklat i stället. Det har ju funkat bra i alla år. De kallar det arbetsbrist på grund av kompetensbrist, men de har ju haft 30 år på sig att upptäcka att jag i så fall inte har kompetens nog.

Gick hem på direkten

Tommy berättar att han redan för 1,5 år sedan fick veta att han troligtvis skulle bli uppsagd om han inte skaffade körkort. Sedan dess har han, med hjälp av facket, kämpat för att få stanna kvar och fortsätta cykla.

Facket har föreslagit att Tommy ska få en elcykel i stället för en vanlig cykel. Något som Postnord sagt nej till.

– De har elcyklar i sitt sortiment men de har bestämt att vi ska köra bil här i Mora. Det har varit kalla handen helt, säger Tommy.

I torsdags kom beskedet: han blir uppsagd. Trots 12 månaders uppsägningstid säger Tommy att han ändå fick gå på dagen.

– De sa att jag fick full lön men att jag inte behövde komma in mer då det inte fanns något arbete. Jag fick välja om jag ville vara kvar dagen ut eller gå hem. Jag gick direkt då jag inte kände mig välkommen längre.

I och med uppsägningen mister Tommy även möjligheten att gå i pension vid 60, vilket han tidigare lovats.

– Det var knappt två år kvar dit. Hade jag varit 30 år hade jag sökt mig någon annanstans men det går inte nu. Jag känner mig diskriminerad på grund av min epilepsi. Hade jag kunnat ta körkort hade jag ju gjort det.

"Rena rama häxjakten"

En kollega till Tommy beskriver situationen som en häxjakt och säger att det råder upprorsstämning bland personalen.

– Han har jobbat här i 40 år och sjukdomsbilden har funnits med hela hans liv. Vi tycker det är konstig och helt fel väg att gå, säger kollegan.

Även Tommy säger att många reagerat starkt på hans uppsägning.

– Jag har fått ett enormt bra stöd av mina kollegor och från facket. Det har räddat mig det här året och gjort mig stridslysten.

Hur känner du just nu?

– Jag är väldigt besviken på arbetsgivaren och det är förjävligt att få ett sådant här besked efter så lång tid. Samtidigt känner jag en lättnad över att i alla fall ha fått ett besked då de senaste 1,5 åren har varit väldigt psykiskt stressande.

Ola Brossberg, ombudsman på fackföreningen Seko, har engagerat sig i Tommys fall och menar att det är bedrövligt att han nu får gå.

– Tommy har jobbat i 30 år utan körkort. I stället för att tänka med hjärtat sparkar man ut en 58-årig man med två år kvar till pensionen. Jag tycker det är beklämmande. De borde ha låtit honom jobba kvar de sista åren. Man behandlar inte trotjänare efter så många år på det viset.

30 år – ingen garanti

Joakim Persson, prdouktionsområdeschef för Dalarna, säger att han inte vill kommentera enskilda ärenden, men att den enda kompetensbrist han ser är att personen i fråga inte har körkort.

– Där man tidigare har kunnat cykla har vi nu andra fordon som är mer lämpliga. Jag förstår att det är tråkigt och tufft för hans del, men om vi inte har något arbete på den aktuella orten som går att utföra utan körkort blir det knepigt.

Joakim Persson säger även att posten ständigt ser över hur man kan förbättra och effektivisera organisationen, och att förutsättningarna därmed förändras.

– Den generella linjen är att vi ska hitta de fordon som är bäst lämpade för att distribuera vår post. Ibland ändras det lokalt, så bara för att något fungerat i 30 år så är det ingen garanti för att det fortsätter funka. Vi måste ha en så effektiv organisation som möjligt, annars riskerar det att gå ut över alla medarbetare.

Presskonferens på tisdagen

På frågan om Tommy inte är välkommen i lokalerna längre hänvisar Joakim Persson till det enskila ärendet men säger att Postnord har olika omställningspaket vid dessa situationer och att Tommy erbjudits ett sådant.

Men finns det inga undantag för lång och trogen tjänst?

– Nej, inga skriftliga. Vi har våra omställningspaket men man får ingen automatisk lättnad de sista åren i yrket, då skulle det gälla generellt för alla medarbetare.