Hård jurist-kritik mot Jomshof: Fullständigt häpnadsväckande

Publicerad 2022-12-29

Richard Jomshof

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof får nu hård kritik från flera håll – efter att ha kallat de friande domarna efter Påskupploppen för ”ett dj**la skämt”.

Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt, kallar Jomshofs kommentar ”fullständigt häpnadsväckande”.

”Jag tänker inte låta mig tystas”, skriver Richard Jomshof på Twitter.

Det var den 23 december som tingsrätten meddelade dom gällande de oroligheter som utbröt under påsken i år samband med att den danske politikern Rasmus Paludan skulle bränna en koran i Rinkeby.

Händelsen ledde till upploppsliknande scener där omfattande stenkastning förekom, och två poliser skadades lindrigt.

Men trots att det enligt tingsrätten är bevisat genom filmer att flera personer kastade sten så frias totalt elva personer från misstankarna om våldsamt upplopp. Bland annat med motiveringen att stenarna inte träffade poliser eller polisfordon.

”Vansinnet fortsätter”

En som har reagerat på domen är Sverigedemokraten och Justitieutskottets ordförande, Richard Jomshof.

Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt.

På Twitter skriver han att ”vansinnet fortsätter” och hänvisar sedan till domslutet.

Flera tongivande personer har det senaste dygnet reagerat på uttalandet, däribland den tidigare generalsekreteraren för Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg, som menar att Jomshof inte är lämplig som ordförande i Justitieutskottet.

”Att i hans ställning och som lagstiftare nedsättande kommentera oberoende domstolars rättstillämpning i enskilda fall är inte bara olämpligt. Det avslöjar en bristande respekt för rättsstaten”, skriver hon på Twitter.

I ett svar till Ramberg skriver Jomshof att det istället är Ramberg som brister i respekt för rättsstaten när hon inte upprörs över att poliser, med risk för sina liv, utsätts för stenkastning och att stenkastarna går utan straff.

Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.

”Ett dj**la skämt”

Också Annika Strandhäll, tidigare klimat- och miljöminister (S) har reagerat på Jomshofs uttalande:

”Vi har ett rättsväsende, har du som justitieutskottets ordförande problem med det? Vad ser du framför dig som alternativ? Jomshof dömer??”.

Annika Strandhäll, tidigare klimat- och miljöminister.

I ett gemensamt svar till både Ramberg och Strandhäll skriver Jomshof att han sitter i riksdagen för att försöka förändra och förbättra det samhälle som han menar att de båda har varit med om att rasera.

”De friande domarna är ett dj**la skämt, minst sagt, och det är mitt förbannade ansvar att reagera på detta. Jag tänker inte låta mig tystas” konstaterar Jomshof.

Ardalan Shekarabi, vice ordförande i justitieutskottet där Jomshof är ordförande, har reagerat starkt.

”Skrattet fastnar i halsen”

Också vice ordförande i Justitieutskottet, Ardalan Shekarabi (S), har reagerat kraftigt på Jomshofs uttalande och skriver att han ”uppmanar sin kollega i presidiet att respektera Sveriges grundlag och domstolens oberoende”.

Han uppmanar även den sittande regeringen att ställa samma krav på Jomshof.

”Vi borde, oberoende av våra ideologiska skiljaktigheter, enas i försvaret av rättsstaten, domstolarnas oberoende och vårt demokratiska styrelseskick” skriver han i en uppföljande tweet.

Även Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt, skriver i ett svar till Richard Jomshof att han anser det vara ”ett fullständigt häpnadsväckande uttalande från justitieutskottets ordförande gällande en tingsrättsdom”.

”Är detta en retorik vi ska vänja oss vid finns det anledning till stor oro”.

Advokaten Peter Hellman konstaterar att Jomshofs uttalande är ”otroligt märkligt”.

”Otroligt märkligt att justitieutskottets ordförande uttalar sig såhär och recenserar domstols dom som ”ett dj**la skämt”. Vi har oberoende domstolar. Att Jomshof inte accepterar det är en varningssignal. Jomshof är det enda skämtet här, men skrattet fastnar i halsen” skriver han i en tweet.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof.