Forskarna chockade över ”extrem” värmebölja i Atlanten

”Kan superöverhettas”

Publicerad 2023-06-23

Det pågår en värmebölja – i Atlanten.

De exceptionellt höga temperaturerna i Atlanten riskerar att ta död på djur och undervattensväxter.

– Temperaturerna kan superöverhettas, säger Richard Unsworth, professor i biovetenskap.

Enligt den amerikanska marina forskningsstationen Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration) plågas djurlivet i delar av Nordatlanten av chockerande höga temperaturer.

Värmeböljan ligger på nivå fyra på en femgradig skala och klassas därför som ”extrem”.

I vissa delar är vattnet hela 5 grader varmare än normalt.

Problemet har pågått i flera månader. Enligt den brittiska väderstationen UK Met Office var temperaturerna i Nordatlanten under maj 1,25 grader högre än genomsnittet för månaden.

Under april och maj var temperaturerna vid vattenytan dessutom på de högsta nivåerna sedan 1850.

Nu höjs många alarmerande röster från forskarvärlden.

– Östra Atlanten, från Island ner till tropikerna, är mycket varmare än genomsnittet. Men områden runt delar av nordvästra Europa, inklusive delar av Storbritannien, har bland några av de högsta havstemperaturerna i förhållande till genomsnittet, säger Stephen Belcher, Met Offices chefsforskare, i ett uttalande.

Djurlivet i Atlanten hotas av den kraftiga upphettningen.

”Väldigt exceptionellt”

Mika Rantanen, forskare på det Finska meterologiska institutet, säger till CNN att värmeböljan är ”väldigt exceptionell”.

Richard Unsworth, professor i biovetenskap vid universitetet i Swansea, säger till tv-kanalen att undervattensvärmen helt saknar motstycke:

– Det är långt bortom de värsta tänkbara förutsägelserna för det förändrade klimatet i regionen. Det är verkligen skrämmande hur snabbt havet förändras.

Richard Unsworth förklarar för CNN att de förändrade temperaturerna riskerar att skada Atlantens djurliv.

– Det finns en mycket stor risk att djur som ostron samt växter och alger kommer att dödas av den europeiska marina värmeböljan, särskilt på grunt vatten där temperaturerna kan superöverhettas.

Enligt ett uttalande från UK Met Office är värmeböljan resultatet av en kombination av mänskligt orsakade klimatförändringar och en naturlig variation.

Andra faktorer som tros bidra till de höga vattentemperaturerna är väderfenomenet El Niño och svagare vindar.