Aftonbladets valkompass ska göra valet enklare

Publicerad 2022-06-09

Med tre månader kvar till valet är den här – Aftonbladets egna valkompass.

Nytt inför årets val är att du som väljare kan läsa på och lära dig mer om sakfrågorna.

– Vi hoppas vi kan göra valet lite enklare för våra läsare, säger Titti Jersler, projektledare för Valkompassen.

Ett parti ska få ordning på Sverige, ett annat ska vända på varje sten för att bryta segregationen. Totalt åtta riksdagspartier säger att just de har de bästa lösningarna på samhällsproblemen. Vilka av dem står du närmast? Nu kan du ta reda på det med hjälp av Aftonbladets valkompass.

– Vi hoppas våra läsare ser kompassen som en guide, där vi hjälper till att bena ut i vilka frågor partierna skiljer sig åt, så att man på valdagen kan ta ett välgrundat beslut, säger Titti Jersler.

Aftonbladets team bakom Valkompassen: John Carehag, Daniel Kozlowski, Titti Jersler och Johan Ekman. (Saknas på bild: Ulrika Andersson och Magnus Flyckt.)

Det här är tredje valet i rad som Aftonbladet tar fram en egen kompass. Och det finns flera nyheter inför årets val.

Till varje fråga finns en förklarande text så att läsarna kan läsa på och lära sig mer om den innan de tar ställning.

– Vi har också byggt ut resultatsidan så att man tydligare kan jämföra sig med olika partier, fördjupa sig i partiernas svar och se hur väl man matchar med dem i olika kategorier, säger Titti Jersler.

En expertgrupp granskar

Kompassen har tagits fram av Aftonbladets redaktionella utvecklingsteam tillsammans med Göteborgs universitet och politiksajten Altinget.

Johan Martinsson från SOM-institutet på Göteborgs universitet.

Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har varit med och tagit fram kompassen. Han pekar på en viktig skillnad på Aftonbladets valkompass och en del andra kompasser.

– Många låter bara partierna säga vad de tycker i frågorna, vi har en expertgrupp som frågar partierna men också gör en egen granskning av var de står. Anledningen är att partier annars kan ge svar som de tror är populära så de får fler matchningar, säger Johan Martinsson.

Han säger att det varit svårare att göra Valkompassen inför årets val jämfört med 2014 och 2018. Läget i världen med ett krig i Ukraina har snabbt lyft upp nya frågor, som försvaret och Nato, på agendan.

– Sedan kan man skönja en lite större enighet i frågor, fler är till exempel mer restriktiva i sin migrationspolitik. Vi måste hitta frågor där de tycker olika för att väljarna ska förstå var de skiljer sig.

Hur ska man som läsare använda Valkompassen tycker du?

– Jag tycker inte man ska ta som en enkel rekommendation för vilket parti man ska rösta på. Snarare som en fingervisning om vilka man står närmast och sedan får man gärna läsa lite mer om de partierna och fråga sig om det låter vettigt.

Han pekar på att kompasser inte väger in förtroende för partiledarna och ideologiska principer.

– Men valkompasser bidrar till att öka kunskapen om partierna och är ett jättebra verktyg, särskilt för dem som inte är så politiskt insatta.

Valkompass – artikel