Pollare släppte – flög 80 meter

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-08

En pollare, som används för att förtöja båtar, slets på söndagseftermiddagen loss och flög 80 meter vid Stadsgårdskajen i Stockholm.

Sedan landade den på en bil, bara någon meter från närmaste människa.

– Det var en otrolig tur att det gick bra, säger hamnkaptenen Henrik Cars.

Malis arbetar som korvförsäljare vid Stadsgårdskajen. På söndagseftermiddagen hjälpte han en kund, medan Birka Cruises fartyg lade till och förtöjde.

– De höll på och spände och spände för att få båten nära kajen. Plötsligt såg jag något som flög i luften, säger han och visar med armen hur den 100 kilo tunga stålbumlingen gjorde en hög luftfärd från kajen till parkeringen, 80 meter bort.

”Alldeles fullt med folk”

Där landade den på en bil, som fick bakrutan krossad, innan den slog i marken och även skadade bakredet på en buss. 

– Det är en timme där på eftermiddagen då det kommer många människor till och från båten. Det var alldeles fullt med folk. Precis då hände det. Det var tur att ingen skadades, säger Malis.

Enligt vittnen som Aftonbladet pratat med slog den tunga stålklumpen ner bara någon meter från en person.

När den skadade bilens ägare kom ut från museet Fotografiska som ligger intill kajen, omringades hennes bil av hamnpersonal.

– Nu väntar vi på bärgare. Det är såklart tråkigt och jobbigt med bilen men man är ju naturligtvis tacksam att inte någon träffades, säger hon.

Ska klara 120 tons belastning

Henrik Cars, hamnkapten vid Stockholms hamnar, är förbluffad av händelsen.

– Jag har varit sjöman i 40 år och hamnkapten i 10. Jag har aldrig varit med om något liknande. Pollarna är byggda för 30 ton men ska klara fyra gånger det, alltså 120 ton. Vid en normal förtöjning handlar det om 10 ton, säger han.

Alla de 7-8 trossarna förtöjs maskinellt och samtidigt.

– Jag har pratat med personalen och det var inte något speciellt i dag, säger Henrik Cars.

Han har ännu inga teorier om hur pollaren kan ha släppt. Nu kommer den att undersökas noggrannt.

– Våra tekniker ska titta vad det är för fel, för något fel är det. Något sådant här ska inte kunna hända, det är helt otroligt. Vi ska se till att inte något liknande händer igen, det känns jätteviktigt, säger han.

Malis är inte orolig för att det ska hända igen.

– Man blir ju lite paff förstås. Jag skojade med hamnpersonalen och sa att jag får ha på mig hjälm nästa gång, säger Malis.

Följ ämnen i artikeln