Det kan bli en minnesvärd drabbning i natt

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

LOS ANGELES. Som Donald Trump själv, med ett obekymrat leende, konstaterade vid sitt jättelika valmöte i Dallas i måndags:

De andra republikanska kandidaterna kommer att attackera honom skoningslöst i nattens debatt i Kalifornien.

– Någon måste ta ner honom, det vore ren katastrof om denna farlige fejk-kandidat blev nominerad, säger till exempel Rand Paul.

Sent i natt, 03.00 svensk tid, är det dags för rond nummer två i det republikanska primärvalsracet och till skillnad från när kandidaterna möttes i Cleveland i början av augusti lär det komma att blixtra till ordentligt i ordväxlingarna på Ronald Reagan Presidential Library i undersköna Simi Valley.

I den inledande debatten var det ingen av rivalerna som på allvar gav sig in i verkliga dueller med Donald Trump, antagligen av rädsla för att stöta sig med den spektakulära miljardärens hängivna supportrar.

Men den taktiken fungerade inte alls. Under den dryga månad som gått sedan dess har ”The Donald” bara blivit än mer populär och leder nu alla betydande opinionsmätningar överlägset.

Verbala smockor att vänta

Det är i och för sig inget som säger att heller verbala smockor och spydigheter får någon effekt, men det är tydligt att några åtminstone tänker försöka.

Rand Paul, senatorn från Kentucky, har till exempel skärpt tonen avsevärt de senaste veckorna och slog bara häromdagen fast att det är hög tid att någon ”sänker” Trump.

– Han är en fejk-konservativ, det finns inget genuint konservativt i honom överhuvudtaget. Han säljer oss som varor, som vanligt, och vi får vara väldigt försiktiga så vi inte bara väljer en simpel celebritet, sa han han till Fox News.

– Jag tror det vore katastrof om han blev det republikanska partiets kandidat. Vi kommer att lida en fruktansvärd förlust mot Hillary Clinton i så fall.

”Skyggar inte för fajter”

Även Carly Fiorina, som Trump i en intervju med Rolling Stone nyligen mer eller mindre inlindat beskrev som för ful för att kunna bli president, verkar ha laddat torrt krut när hon nu, till skillnad från i Cleveland, får sitta vid ”vuxenbordet”.

– Jag skyggar inte för några fajter med underhållaren i vårt startfält, hette det för några dagar sedan.

Trump själv verkar dock mest road av hotet om att bli måltavla för attacker.

Han har de senaste dagarna hånat motståndarna på Twitter och vid det valmöte Aftonbladet bevakade i Dallas i måndags skrockade han bara gott åt uppgifterna att Rand och andra är på stridsstigen.

– Jo, jag har hört att de ska komma efter mig. Whatever, log han.

Det låter hur som helst som att det kan bli en minnesvärd drabbning i natt.