Gick på begravning – fick parkeringsböter

Publicerad 2016-02-16

Parkeringen där Jan Jorqvist och hans släktingar fick böter.

Jan Jorqvist och hans familj var på begravning i Uddevalla kyrka. När de kom ut hade flera familjemedlemmar fått parkeringsböter, skriver Bohusläningen.

Det var förra tisdagen som Jan Jorqvist och hans familj var på begravning i Uddevalla kyrka. De hade parkerat sina bilar på anvisade platser vid kyrkan märkta ”reserverad plats för kyrkobesökare”. När de kom ut efter begravning och minnesstund hade de fått böteslappar på fem, sex bilar. Varje bot var på 350 kronor.

– Det var en fruktansvärd irritation när man kom ut. Min familj och en annan släkt drabbades. Jag tyckte att det var otrevligt och jobbigt när man kommer ut från en begravning av en nära anhörig, säger Jan Jorqvist till Aftonbladet.

I efterhand fick han reda på att kyrkobesökare var tvungna att gå till kyrkans kansli och få ett parkeringstillstånd. Jan Jorqvist ifrågasätter nu varför familjen inte fick någon information om detta i samband med att begravningen bokades.

Även kyrkans personal får böter

Även kyrkans anställda har enligt Bohusläningen haft problem med parkeringsböter och orsaken tycks vara att parkeringsbolaget som nyligen anlitades av Uddevalla kommun arbetar väldigt effektivt.

– Jag vet inte hur många parkeringsböter som vi, kyrkans egen personal, har fått. Parkeringsbolaget lappar alltså kyrkans egna bilar, med svenska kyrkans emblem på, när bilarna står parkerade på kyrkans parkeringsplatser. Tydligen måste även vi ha de här parkeringstillstånden, säger Peter Axelsson, kanslichef vid Uddevalla pastorat, till Bohusläningen.
På samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla menar man att reglerna kring parkering oftast är tydliga.

– Gör man rätt slipper man få böter, det är samma regler för alla. Svårigheten är att få folk att förstå att en parkeringsavgift ofta är deras eget fel. Alla kan överklaga till polisen och få sin sak prövad där, säger en tjänsteman på samhällsbyggnadsförvaltningen, till Bohusläningen.

”Inte klokt att behöva betala”

Jan Jorqvist vill att böterna ska ogiltigförklaras. Han har blivit lovad ett intyg från begravningsbyrån om att han var på begravning, men böterna ska betalas senast i morgon. Han hoppas på att få pengarna tillbaka, även om det tar tid.

– De får bara fixa det här. Jag har sagt till mina barn och barnbarn att skicka böterna till mig, sedan får vi se om jag får tillbaka pengarna om två, tre år.

Han vill med sin berättelse varna andra kyrkobesökare i Uddevalla.

– Det är inte klokt att behöva betala för att gå på begravning, så jag tänker att det här kan göra att inte fler blir utsatta, säger Jan Jorqvist.