Wallström tror inte på enat EU om Venezuela

Johannes Cleris/TT

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2019-02-05

EU visar inte upp någon enad front mot Venezuelas pressade president Nicolás Maduro.

– Jag tror inte att det kommer något gemensamt uttalande, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

EU väntades officiellt ta ställning för oppositionsledaren Juan Guaidó i måndags.

– Vi håller på att utforma ett gemensamt uttalande i dag, sade Margot Wallström till TT då och fortsatte:

– Det vi säger nu är att vi stöder Guaidó och att vi betraktar honom som legitim ordförande för nationalförsamlingen och som interimspresident med uppgift att enligt deras författning utlysa nya val.

Men något yttrande från EU kom aldrig. I stället gick en rad medlemsländer ut med egna uttalanden till stöd för Guaidó.

Grekland stöttar Maduro

Italien och Grekland rapporteras vara orsaken till att det gemensamma ställningstagandet kom av sig. I Rom är koalitionsregeringen oenig om hur den venezuelanska krisen ska lösas, och i Grekland har det regerande vänsterpartiet Syriza öppet uttalat sitt stöd för Nicolás Maduro, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Vi hade helst sett ett enat uttalande, men vi har också förståelse för att det finns nyanser i positionerna bland medlemsländerna, säger Margot Wallström till TT på tisdagen.

– Det är lite olika språkbruk och formuleringar som jag tror att det har stupat på. I det stora hela så har vi en väldigt stor samsyn.

TT: Gäller det även Grekland, som ju rapporteras ställa sig bakom Maduro?

– Jag tyckte inte att det lät så när vi hade mötet i Bukarest (med EU:s utrikesministrar reds anm). Jag har inte sett det senaste ställningstagandet där.

TT: Men kan EU gå ut med en enad front i så fall?

– Vi är inte ute på enad front. Men det är i alla fall 19 länder, inklusive Sverige, som nu har uttalat sig.

”Så vi ska agera”

Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari. Han åberopade den rätten som nationalförsamlingens ordförande eftersom oppositionen anser att Nicolás Maduro inte är landets rättmätige president.

Sedan dess har det internationella trycket på Maduro ökat. I måndags meddelade en rad EU-länder att Guaidó i deras ögon nu är Venezuelas ledare.

Agerandet kan dock vara folkrättsligt bekymmersamt eftersom stödet kan tolkas som erkännandet av en ny regering, vilket i sin tur kan ses som att man lägger sig i Venezuelas inre angelägenheter. Men Margot Wallström tycker inte att det är anmärkningsvärt att EU-länder ställer den typen av krav.

– Nej, det är väl precis så vi ska agera, säger hon.

– När vi ser att risken är att det bryter samman eller blir en väpnad konflikt, då måste man agera förebyggande och se till att det blir en fredlig lösning.

Det finns gott om exempel på totalitära stater där EU-länder inte lika synkat och kraftfullt går ut och kräver fria val, som exempelvis Kina och Saudiarabien. Men Margot Wallström anser att EU agerar även mot den typen av länder.

– Absolut gör vi det. Men det är sällan vi har en akut brinnande konflikt som den här.

– Vi ställer ju krav på att man ska förbättra situationen för mänskliga rättigheter och arbetar alltid utifrån våra grundvärderingar. Det är klart att vi ligger på alla länder med de frågorna, så mycket vi bara kan.