Maken om mordet på Somayyeh: ”Hon ville ju leva”

Uppdaterad 2023-03-27 | Publicerad 2023-02-07

Med sonen i babyskyddet och sin hustru död i bakluckan åkte 44-åringen runt i Stockholm.

Vid en kajkant misstänks han senare ha rullat ner Somayyeh i en havsvik, inrullad i en matta.

Och så, på en sekund, var en nybliven mamma uppslukad av vattnet.

– Jag förstår att jag berövat henne livet. Hon ville ju leva, säger hennes make i förhör.

Det är april 2022 och 40-åriga Somayyeh har varit borta i två månader.

Ingen tror att hon försvunnit frivilligt, hon har ju precis blivit mamma och hos polisen har ärendet hög prioritet. För varje dag som går minskar hoppet om att hitta henne vid liv.

Flera sökinsatser har genomförts efter henne.

Men av Somayyeh finns inga spår.

Den sista bilden som togs av Somayyeh i liv var denna, när en övervakningskamera fångade hennes rygg när hon vandrade hem mot villan från tunnelbanan.

 PLUS: De mördades – trots alla varningssignaler

Erkände plötsligt

Samtidigt, i häktet, sitter hennes 44-årige make och hävdar att han inte vet något alls. Somayyeh, eller Sasha som hon kallades, gick till jobbet på morgonen och kom aldrig hem igen.

Men så, den 20 april, i ännu ett förhör, märker förhörsledarna hur den mordmisstänkte mannen verkar mer påverkad än tidigare. De har under utredningens gång hittat allt fler bevis som pekar mot honom och de bevisen har de presenterat för honom.

En av förhörsledarna säger till slut: ”Du behöver få det här ur dig, både för din egen skull och X (barnets namns) skull.”

Då börjar han berätta.

”Ser att hon inte andas”

Han menar att Somayyeh attackerade honom på morgonen den 13 februari och att det då svartnade för hans ögon. Han ströp henne till döds med händerna och med ett snöre.

– Och sen kommer jag till sans, jag vaknar, och ser att hon inte andas. Jag tänker att jag ska ringa polisen och i nästa stund att jag inte ska det.

44-åringen berättar hur han efteråt packar ner den sex månader gamla sonen i vagnen. Han tar även med sig hunden och Somayyehs telefon och så åker han tunnelbana mot Somayyehs arbetsplats i ett försök att få det att se ut som att hon åkt till jobbet.

I själva verket ligger Somayyeh livlös i hallen.

Han kastar sedan hennes mobiltelefon i en papperskorg.

Hemma igen rullar han in Somayyeh i en matta.

När det blivit mörkt packar han in sonen i bilen. I bagageutrymmet lägger han Somayyeh.

Vid Kvarnholmen i Stockholm rullar han hennes kropp över kajkanten, ner i det strömmande vattnet mellan Södermalm och Djurgården.

Dagen efter ringer han 112 och anmäler sin hustru sedan fem år försvunnen.

– Jag provade ringa till hennes mobil och det går ju fram signaler men hon svarar inte. Jag har ju provat ringa hela natten, säger han.

”Du har blivit våldsam”

När 44-åringen ringer polisen den 14 februari ifjol är det inte första gången som de larmats till parets hem.

2017, 2019 och 2021 anmäldes maken för att ha slagit Somayyeh. Varje gång drog hon tillbaka anmälan och hon och maken bestämde sig för att försöka igen.

I ett förhör 2017 får Somayyeh frågan om det gjorde ont när maken tog stryptag på henne den aktuella kvällen då de kallades dit.

– Lite men inte särskilt ont, det gick ju över. Man börjar vänja sig vid det, konstaterar hon.

Senare säger hon till maken, i en ljudfil som ingår i bevisningen:

– Du har blivit våldsam och du inser inte att du kan vålla stora skador....) Du är helt, du får såhär svarta ögon när du är arg.

 PLUS: De mördades – trots alla varningssignaler

44-åringen försökte efter Somayyehs död dölja sina spår. Han tog med sig sonen och hunden och Somayyehs telefon och åkte samma väg som hon brukade ta till jobbet i ett försök att få det att se ut som att hon åkt dit på morgonen.

Men utåt sett tedde sig Somayyehs liv lyckligt vid tiden för hennes död. Hon hade köpt sin drömvilla i Nacka och renoveringarna pågick för fullt. Hon planerade att plugga vidare från sjuksköterska till läkare.

Och så hade hon blivit mamma till en liten pojke efter många års misslyckade försök.

Samtidigt visar förundersökningen kring mordet på Somayyeh hur förhållandet mellan henne och maken, som hon varit tillsammans med sedan 2012, var stormigt och stundtals våldsamt.

”Jag är ledsen”

Maken menar att även han utsattes för våld, något han en gång gjorde en polisanmälan om men liksom sin hustru drog tillbaka.

Han säger i förhör att han ofta kände sig nedtryckt i äktenskapet. Men när han får frågan varför han helt enkelt inte lämnade förhållandet säger han att de i grund och botten älskade varandra och att han aldrig menade att döda henne.

– Jag är ledsen. Jag förstår att jag har berövat henne livet. Hon ville ju leva och vi hade precis fått X (sonens namn) och vi var båda jätteglada över det, säger han i förhör.

Maken erkänner att han dödat Somayyeh men menar att det inte var ett mord. Han är även åtalad för grovt barnfridsbrott då utredningen visat att parets lilla son kan ha bevittnat mordet på sin egen mamma. 44-åringen själv menar dock att sonen inte såg någonting.

Hittades på 23 meters djup

Somayyehs kropp hittades till slut, i september ifjol, efter flera månaders ihärdiga dykningar i det djupa, grumliga och kalla vattnet.

Hon låg på 23 meters djup, fortfarande invirad i en persisk matta hon en gång fått av sin pappa.

Rättegången inleds den 8 februari.

44-åringens bil fångas på övervakningskamera på väg hem efter att Somayyeh dumpats i vattnet.
Länk till samlingssidan