Solomon Pena kallade senatsvalet riggat – besköt sina motståndare

Publicerad 2023-01-18

Solomon Pena

Solomon Penas ställde upp i delstatsvalet i New Mexico.

Efter att ha misslyckats med att bli vald genomförde han en ny kampanj – skjutningar mot demokratiska politiker och poliser.

– Den här radikalismen är ett hot mot vår stad, vår stat och vår nation, säger Albuquerques borgmästare Tim Keller.

Solomon Pena ställde upp i valet om representant för den amerikanska delstaten New Mexico i november 2022 – men förlorade mot den demokratiska politikern Miguel Garcia.

Pena hävdade då att valet var riggat.

Nu har den 39-åriga republikanen gripits misstänkt för att ligga bakom fyra drive-by-skjutningar mot flera politiska motståndare i New Mexicos största stad Albuquerque, uppger Washington post.

Misstänks ha betalat för skjutningarna

De fyra skjutningar ska ha skett inom loppet av en månad.

Under det första dådet, som skedde tidigt i december 2022, var kommissarien Adriann Barboa måltavla.

”Tidigt i december kom jag hem efter att jag julshoppat och upptäckte att mitt hem hade beskjutits. Det var skrämmande. Mitt hus hade fyra skott genom ytterdörren och fönstren, bara timmar efter att jag och mitt barnabarn lekt i mitt vardagsrum”, skrev kommissarien på Facebook.

Vid den andra skjutningen besköts demokraten Javier Martinez i sitt hem. Under det tredje dådet var kommissarie Debbie O’Malley måltavla – och vid den fjärde skjutningen, som skedde tidigt i januari, avlossades skott mot senatorn och demokraten Linda Lopez hem.

På en presskonferens under måndagen uppger lokalpolis att Pena misstänks för att ha betalat fyra män för att genomföra våldsdåden. Och att polisen samlat bevis mot politikern i form av skjutvapen, mobiltelefonregister, övervakningsfilmer samt vittnen.

Solomon Pena.

”Han är hjärnan bakom skjutningarna”

Lokalpolis uppger även att Pena ska ha skickat sms till männen med de adresser där skjutningarna tog plats – flera timmar innan de genomfördes.

Det ska även finnas bevis som kopplar Pena till skjutningen i januari. Bland annat misstänks han för att ha avfyrat minst ett vapen.

– Vi tror att han är hjärnan bakom skjutningarna och att han har organiserat dem, säger en polischef till Washington post.

Än är det oklart huruvida de fyra männen var medvetna om att offren var Penas politiska motståndare.

Under måndagseftermiddagen uttalade sig Tim Keller, demokraten och borgmästare i Albuquerques, om drive-by-skjutningarna.

– Det här bekräftar i princip vad vi alla har fruktat. Att dessa skottlossningar verkligen var politiskt motiverade, sa borgmästaren då.