Statssekreteraren polisanmäld igen efter bygget i skärgården

Publicerad 2023-11-30

Jakobssons bygge.

Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson har polisanmälts på nytt efter bygget i skärgården.

Värmdö kommun har lämnat in en anmälan om brott mot områdesskyddet.

Enligt Aftonbladets uppgifter förbereds ytterligare en anmälan.

Johan Jakobsson utreds redan för miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet efter trädäcksbygget i Stockholms skärgård.

Nu har även Värmdö kommun lämnat in en anmälan mot honom.

”Det stämmer att en polisanmälan skett för misstanke om brott mot områdesskydd, det vill säga utifrån att vi vid tillsynen noterat att strandsskyddsdispensen saknas trots att dispens krävs”, skriver Malin Welander, chef på kommunens bygg- och miljöavdelningen i ett mejl.

Därefter väntas även en anmälan för muddringen i vattnet, som ska ha genomförts i ett större område än Jakobsson haft tillstånd för, att lämnas in, enligt Aftonbladets uppgifter. Den pågående förundersökningen kan dock komma att kompletteras.

Johan Jakobsson.

Polisen: Inväntar handlingar

Polisen är fåordig om utredningen.

– Det pågår fortfarande en insamling av uppgifter och tillsynsmyndigheterna måste få säga sitt. Vi inväntar handlingar för att se åt vilket håll det barkar åt, säger polisens förundersökningsledare Gustav Månsson.

Jakobsson har tidigare inte velat kommentera anklagelserna mot honom. I ett sms till Aftonbladet skrev han tidigare att han haft tillstånd av Länsstyrelsen att göra ”visst undervattensarbete”, något som inte stämmer enligt en källa med insyn i utredningen.

I övrigt säger Jakobsson att han inte vill lägga sig i polisens arbete.

”Jag kan bara konstatera att kommunen meddelat att de tänker godkänna tillståndet för trädäcket”, skriver han.

Följ ämnen i artikeln