Ebba Buschs uppmaning inför ödesomröstningen: ”Gör om, gör rätt”

Publicerad 2024-04-16

När riksdagen går till omröstning på onsdagen om den nya könstillhörighetslagen kommer KD att rösta nej.

KD-ledaren Ebba Busch uppmanar ledamöter i M och L att tänka om.

– Sätt barnens bästa först, lyssna till forskningen, säger Ebba Busch.

På onsdagen avgörs från om den nya könstillhörighetslagen i riksdagen.

Moderaterna och Liberalerna har gått samman med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att baxa igenom förslaget.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fortsätter att ställa sig emot och kräver att lagförslaget ska gå tillbaka till socialutskottet för vidare beredning.

Nu vädjar Ebba Busch till riksdagsledamöter i framför allt M, L och S att tänka om.

– Sätt barnens bästa först, lyssna till forskningen, lyssna till de som själva bär vittnesmål om hur illa man har landat med befintlig transvård, säger Ebba Busch.

KD-ledaren säger vidare att man i stället för att rösta igenom lagen bör satsa på att korta vårdköerna och styra upp transvården så att den är likvärdig i alla delar av landet.

Busch: Låter oss inte påverkas av M

Nyligen kunde Aftonbladet rapportera om att Moderaterna försökt tysta KD:s kritik mot den nya lagen. Ebba Busch säger att KD inte låter sig påverkas av ett sådant tilltag.

– Vi står tydligt upp för vår hållning och navigerar inte på uppmaning utav något annat parti utan vi väljer att fokusera på sakfrågan här, säger hon.

– Jag har respekt för att det här är en väldigt svår fråga för många men jag tycker att vi har ett så pass tungt underlag för att förkasta det förslag som nu ligger på bordet. Gör om, gör rätt, hitta en bättre lösning framåt som sätter barnens bästa i fokus och som förbättrar transvården i Sverige på riktigt.

”Kristdemokraterna har integritet”

En stor anledning till irritation inom KD har varit att M i debatter fört fram KD:s historiska ställningstaganden i HBTQi-frågor. Det har uppfattats som låga slag i KD-läger.

– Jag är tydlig gentemot alla med vad spelreglerna är. Kristdemokraterna har integritet, vi står för vår politik, vi diskuterar i sak, inte om person eller på något annat vis, säger Ebba Busch.