Umeborna delade sin sorg i kyrkan

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-07-15

Dagen efter den svåra flygolyckan sökte sig umeborna till kyrkan för att dela sin sorg.

– Folk fick gråta, man fick tända ljus, och man fick vara den man behövde, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Närmare 500 personer tog sig till Umeå stads kyrka på måndagskvällen för att delta vid en minnesceremoni för de nio personer som miste sina liv i flygolyckan. Ceremonin inleddes med att nio ljus tändes vid altaret och en tyst minut hölls för de omkomna.

– Det handlar om att få vara tillsammans, det behöver alla, det är jobbigt att vara ensam när man sörjer, säger Mikael Åström, operativ ledare för kyrkans stödgrupp i Umeå.

Tillsammans med Ingrid Holmström Pavval, vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, har de mött både anhöriga och vittnen i det krisarbete som tog vid nästan omedelbart efter att olyckan blev känd. Känslorna de har mött har varit många – och olika.

– Känslorna har varit alla möjliga, från mindre till ganska kraftfulla reaktioner. Vi reagerar individuellt olika, som det ska vara, säger Mikael Åström.

Finns ingen mall

Och enligt Ingrid Holmström handlar det om att möta den enskilda personen i precis den reaktion den har. Det finns ingen mall för hur man gör det.

– Men det finns några regelord; håll om, hålla i, och hålla ut. Man behöver någon som finns där så länge man har behov av det.

Enligt henne finns ett behov av fysisk kontakt, som en hand på axeln eller en kram. Och något så basalt som mat och dryck.

– Till viss del har vi kunnat hjälpa till med allt det här. Men framför allt det här att hålla ut, vi finns där så länge vi behövs, det är viktigt.

Mikael Åström anser att en viktig dimension av sorgearbetet är att våga och orka stanna kvar i känslorna.

– Just att hålla ut i en annan människas oerhörda sorg, kris och förtvivlan, det är en viktigt att våga stanna kvar i det.

De höll båda tal under måndagens ceremoni i kyrkan. Det gjorde även kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg.

– Det är viktigt att vi finns där för varandra, att vi får träffas och kämpa tillsammans. För det här är ett sorgearbete som måste fortsätta, säger han.

"Vi ville vara kvar"

Mikael Åström tror att en sådan träff som den i kyrkan är viktig för att kunna läka såren.

– Alla vi som var här kommer att ha det här gemensamt. Trots att vi inte känner varandra så var vi här, för att försöka förstå. Och minnas, och hedra, och tänka.

Vi är ett folk som väldigt mycket springer i vår tid, säger Åström. Så var det inte i kyrkan under måndagskvällen.

– Folk ville knappt gå härifrån, vi ville vara kvar. Det är fint.

På Facebook visar personer sitt deltagande genom att byta ut sin profilbild till en svart ruta.

Svensk pilotförening uttrycker också sitt deltagande.

"Med anledning av haveriet som i går drabbade Umeå fallskärmsklubb, önskar Svensk pilotförening uttrycka vårt deltagande med anhöriga till offren och medlemmar i Svenska fallskärmsförbundet", skriver de i ett pressmeddelande.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen