Donald Trump

På fredag kan nytt kaos vänta i USA

Nu har samtalen om gränssäkerheten brutit ihop

avOskar Forsberg

WASHINGTON DC. Förhandlingarna för att undvika en ny stängning av statsapparaten i USA har nu tillfälligt avslutats.

På fredag går fristen ut och i dagsläget står de politiska partierna långt från varandra i frågan om gränsen mot Mexiko.

– Jag är inte säker på att vi når fram, men jag hoppas det, säger Richard Shelby, republikansk senator, till Fox News.

Ända sedan president Donald Trump öppnade upp den federala statsapparaten igen den den 25 januari, efter en rekordlång stängning på 35 dagar, har partierna diskuterat en möjlig lösning i frågan om gränssäkerheten.

De politiska partierna i Kongressen var överens om att öppna upp statsapparaten i tre veckor för att gemensamt komma överens om och fatta nya beslut om gränssäkerheten.

President Donald Trump vill ha 5,7 miljarder dollar för att finansiera en mur, något som Demokraterna röstat nej till.

”50–50 att vi når en lösning”

Diskussioner om möjliga lösningar inleddes efter att statsapparaten öppnats den 25 januari, men samtalen har nu, enligt samtliga stora amerikanska medier, avbrutits.

Och nu fruktar allmänheten ännu en stängning. Den inleds i så fall på fredag då fristen på tre veckor är slut.

Richard Shelby, republikansk senator från Alabama, säger till Fox News att han tror det handlar om en chans på ”50–50” att partierna ska komma överens.

1 av 4 | Foto: Evan Vucci / TT
Donald Trump, president USA.

Ny stängning ett alternativ

Den demokratiske senatorn John Tester, som är en av förhandlarna, verkade lite mer optimistisk när Fox News intervjuade honom i samma program under söndagen.

– Det sitter flera skickliga personer i den här förhandlingskommittén så jag tror att vi förhoppningsvis kommer få något gjort mycket snart, säger han.

Mick Mulvaney, stabschef i Vita huset, har uppgett att president Donald Trump fortfarande överväger en ny stängning, trots att han inte nämnde något om det i sitt tal i veckan.

– En stängning av statsapparaten är fortfarande ett alternativ, vi vill inte att det går så långt men det är fortfarande ett alternativ för presidenten, sa han i NBC:s program ”Meet the Press”.

Inga nya möten inbokade

Enligt en av Politicos källor i det demokratiska partiet diskuterade förhandlare för Demokraterna den kommande veckans strategi i en telefonkonferens under söndagen.

– Allt är ännu inte förlorat, men vi är i en situation där ingen vill vara, säger källan till Politico.

Ingen vet i nuläget vad som kommer att hända i veckan som kommer.

Det är just nu oklart om samtalen kommer att återupptas, men under söndagen var inga nya möten mellan de två partierna inbokade.

Ett förslag som tidigare varit uppe på bordet är att förlänga den nuvarande fristen med upp till ett år, men inget konkret förslag som båda partierna kunnat acceptera har ännu lagts fram.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Mexiko

Fox News