Detta ska du tänka – innan du skriver högskoleprovet

Uppdaterad 2015-03-10 | Publicerad 2014-03-31

Här är checklistan inför lördag

Tusentals personer laddar för högskoleprovet i helgen.

Är du en av dem som är nervös över hur det ska gå?

Lugn, här listar vi sakerna du ska tänka på för bästa resultat.

I höstas var det över 60 000 personer i landet som var anmälda till att skriva högskoleprovet.

På lördag är trycket ännu större. 88 000 vill skriva provet.

Vad ska man då tänka på för att få ut maximal effekt av högskoleprovet?

Här följer fem enkla tips du kan tänka på:

1. Var väl förberedd: Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter och ska så rättvist som möjligt visa vilka förutsättningar du har att klara universitets- och högskolestudier. Se därför till att du övat mycket. Nu för tiden finns chansen att träna på gamla prov. För att få höga poäng måste du vara bra på många saker. En fördel är att repetera mattedelen en extra gång, där kan du tjäna poäng.
2. Ta med dig legitimation: När du kommer in i salen och ska påbörja provet sker en kontroll av legitmation. Du måste ha en giltig legitimation med dig för att få ett provresultat. Annars mister du chansen och får komma tillbaka i höst. Följande handlingar är godkända:
Svenskt EU-pass
Svenskt nationellt id-kort
Svenskt körkort
Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket
(källa: www.studera.se)

3. Ta med matsäck: Att skriva högskoleprovet kräver mycket energi. För att din hjärna ska orka tänka en hel dag krävs påfyllning av energi i kroppen. Se till att vara utvilad och ta med dig matsäck som täcker en hel dag.
4. Läs noga igenom uppgifterna: En viktig del är att verkligen förstå frågan rätt. I vissa fall kan du vara för ivrig att svara så du missar att förstå frågan. Ta chansen att tjäna in enkla poäng genom att undvika misstagen. Och kan du inte frågan ändå – våga gissa. Man får inte minuspoäng för fel svar.
5. Ha koll på tiden: Passen är 55 minuter långa. I början tror du att tiden är väldigt lång och att du har god tid på dig. Men det kommer gå fort och du har inte tid att sitta och fundera på annat. Full fokus krävs och ta med en egen klocka för att ha koll på tiden.

Bry dig inte om de andra i salen utan koncentrera dig på dina lösningar. Om du har tid kvar så kontrollera att du har svarat på alla frågor och inte missat någon fråga.

Följ ämnen i artikeln