”Inget lätt beslut att höja skatten”

Publicerad 2015-09-21

En majoritet av svenskarna får mindre kvar efter skatt i och med regeringens budget.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) menar att skatterna måste höjas.

–  Det är inga lätt beslut att fatta. Men vi var i ett läge där vi ärvde skenande budgetunderskott, hög arbetslöshet och fallande skolresultat, säger hon.

I regeringens höstbudget är satsningar på jobb en av de i särklass viktigaste åtgärderna. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 - det så kallade jobbmålet.

När finansminister Magdalena Andersson i dag presenterade budgeten sa hon att sannolikheten att nå målet kommer att påverkas av den rådande flyktingsituationen.

– Självklart är det så att vi har haft ett mycket högre asylmottagande nu jämfört med vad vi kände till när vi satte upp jobbmålet 2012. Självklart har det blivit svårare att nå. Det kommer krävas ytterligare åtgärder för regeringen att nå målet.

Kostnaden kan stiga

Hon tillägger att en stor del av kostnaderna för nyanlända räknas av mot biståndet, vilket betyder att det inte kommer innebära så höga kostnader de första två åren.

Kostnaden för migration beräknas på Migrationsverkets senaste prognos över hur många som väntas komma till Sverige. En ny prognos kommer i oktober.

– Med största sannolikhet kommer prognosen ligga på en högre nivå en den vi har i budgeten, säger Magdalena Andersson.

Efter presskonferensen utvecklade finansministern vilka hon menar vinner på regeringens budget.

– Det är alla människor som nu får möjlighet att få ett jobb. Vi investerar stort för att människor ska kunna få sitt första jobb efter utbildningen eller att man har flyttat till Sverige eller varit arbetslöshet ett tag, säger hon.

"Svåra beslut att fatta"

Samtidigt får en majoritet av svenskarna en mindre disponibel inkomst, alltså så mycket man har kvar efter skatt.

– Det är ju så att alla de skattehöjningar vi gör och utgiftsminskningar vi gör används ju sedan för satsningar. Men en del av dem är svåra att räkna på utifrån hur det påverkar enskilda hushåll. I beräkningarna finns till exempel inte de den stora lärarsatsning vi gör med, där 60 000 lärare kan få en höjning med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden, säger Andersson.

Hur känns det att höja skatten?

– Vi var i ett läge där vi ärvde skenande budgetunderskott, hög arbetslöshet och fallande skolresultat. Vi ser att vi behöver göra något åt det och då behöver vi höja en del skatter. Det är svåra beslut att fatta.