Så minns vi Lennart Bodström

Publicerad 2015-05-01

Thage G Peterson, 81, fd försvarsminister och partikollega:

– Han var en väldigt fin människa. Han utstrålade värme och godhet. Av alla statsråd jag arbetat med är han en av dem som stått mig närmast. Hans integritet tilltalade mig. Han var aldrig rädd att säga sin mening och stod för vad han sa, vilket han fick lida för. Jag vet att den så kallade ”Bodströmaffären” tog honom väldigt hårt, så när jag tillsatte en utredning som gav honom viss upprättelse blev han oerhört glad.

Birgitta Dahl, 77, fd talman och partikollega:

– Han lämnar bara goda minnen efter sig. Oerhört snäll och trofast och samtidigt principfast och självständig människa. Jag tyckte väldigt mycket om honom.

Carin Jämtin, 50, partisekreterare (s):

– Lennart Bodström var en viktig kraft i svensk politik. Han var en besjälad socialdemokrat med sin grund i fackföreningsrörelsen. En person som helt enkelt förkroppsligade de starka band vi har mellan fackföreningsrörelsen och partiet. Han innehade flera ministerposter och hade en enorm bredd som politiker. Som utrikesminister stod han stadig när det blåste som allra hårdast och förmådde att göra viktiga insatser för en aktiv utrikespolitik och den bild av Sverige som vi förknippas med än i dag.

Lena Hjelm-Wallén, 72, fd vice statsminister och partikollega:

– Han hade ett gott hjärta och var en snäll och generös människa, som i sin roll som ämbetsmannapolitiker inte politiserade i onödan, han ville få saker och ting gjorda, säger hon i en kommentar till Svenska Dagbladet.