CHATT: Ställ dina frågor om ryska valet

Publicerad 2024-03-18

Putin.

Putin utropade sig på söndagskvällen till segrare i det ryska valet.

Men resultatet fick världen att reagera. Vita huset säger att valet varken var ”fritt eller rättvist”.

Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, chattade med läsarna om Putins valvinst.

  • Wolfgang Hansson
    18 mars11.34

    Tack för era frågor. Chatten är nu avslutad.

  • 18 mars11.33

    Hur stora likheter, resp skillnad skulle du säga att det är mellan Putin och historiskt ledande diktatorer som Stalin, Hitler?

    Jag är väldigt intresserad av historia, speciellt mellankrigstiden och tycker mig se stora likheter mellan dagens Ryssland och dåtidens tyskland, men ändå att det finns vissa skillnader.

    Vilka likheter/skillnader finns det tycker du, och hur orolig ska man egentligen vara på en 5års-horisont att det kan bli mycket värre än det redan är?

    zeb

    Det är svårt att dra paralleller mellan olika ledare från olika epoker. Men man kan konstatera att Putin ligger bakom en pågående rehabilitering av Stalin och att hans Ryssland blir alltmer likt Stalins Sovjetunionen på många punkter. Men det tar tid för Putin att bli samma massmördare som Stalin var.

    Wolfgang Hansson
  • 18 mars11.30

    Finns det nån som verkligen tror att Putin kommer misslyckas med att ta Ukraina? Det finns inte på kartan….tyvärr

    summa

    Det finns rätt många som tror på Ukraina. Kanske färre nu som tror att landet kan återta alla områden som Ryssland ockuperat. Men att de åtminstone kan hålla ryssarna stången. Stödet från Västeuropa är fortfarande mycket starkt. Avgörande för framtiden blir hur det går i presidentvalet i USA och om Trump gör allvar av sina hot att stoppa stödet till Ukraina ifall han skulle väljas till president igen.

    Wolfgang Hansson
  • 18 mars11.27

    Är det inte dubbelmoral att kritisera det ryska valet samtidigt som vi tycker att det är acceptabelt att Ukraina struntar i valet och att Zelensky behåller makten utan att fråga folket? Västvärlden har investerat stora resurser för att främja demokrati i Ukraina, men nu verkar vi blunda för den diktatur som utvecklas i ett land där våra skattepengar används. Det är just nu som Ukraina har det bästa tillfället att visa vad de faktiskt kämpar för! Var är demokratin?

    S

    Det ryska valet är ett icke-val. Man kan givetvis ha synpunkter på att Ukraina ställs in sitt val. Men landet befinner sig trots allt i krig på grund av att en mäktig granne bestämt sig för att landet inte ska få existera. Så frågan är vilka möjligheter det finns att genomföra ett rättvist val. Men ju längre Zelenskyj sitter kvar utan ett tydligt folkligt mandat desto mer undergrävs hans auktoritet.

    Wolfgang Hansson
  • 18 mars11.23

    Hur kommer kriget i Ukraina att påverkas av det här valet?

    Vitali

    Många fruktar att Putin nu kommer att ta chansen att genomföra en allmän mobilisering. Det skulle göra det möjligt för honom att kasta in ännu fler soldater vid fronten men också att förstärka den ryska armén närvaro vid den långa finska gränsen. Något Putin utlovade som "straff" för att Finland och Sverige gått med i Nato.

    Wolfgang Hansson

Följ ämnen i artikeln