Våldsamheter vid valurnorna när Turkiet går till val

Publicerad 2024-03-31

En valarbetare dog efter att ha blivit skjuten under ett bråk under lokalvalen i Turkiet.

– Att valdagen inleddes med hot och våld är en allvarlig händelse som måste tas på stort allvar, menar Kristoffer Tamsons (M), som är på plats som valobservatör.

Lokala val hålls runt om i Turkiet under söndagen, och miljontals invånare röstar om vem som ska styra de största städerna.

I miljonstaden Istanbul har Erdogan lagt mycket energi på att kampanja för att hans kandidat, tidigare miljöminister Murat Kurum, ska ta över posten som borgmästare.

Under morgonen bröt våldsamheter ut i samband med omröstningen. En valarbetare dog efter att ha blivit skjuten i ett slagsmål, skriver Amida Haber.

Bråket bröt ut utanför staden Diyarbakır i östra Turkiet. Stenar och käppar användes, och till slut avlossades även skott.

”Allvarlig incident”

Kristoffer Tamsons (M), är regionpolitiker i Stockholm och befinner sig i Diyarbakir som valobservatör på uppdrag av EU.

– En oerhört allvarlig incident. Vi följer givetvis utvecklingen, men har också beslutat oss för att fullfölja vårt uppdrag som valobservatörer, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Ytterligare tolv personer skadades, och en av kulorna träffade en lokal journalists bil. Militär kallades även in med helikopter.

Recep Tayyip Erdogan på väg till en vallokal i Istanbul på söndagen.

Fler skottskadade

Bråk har även brutit ut i staden Sanliurfa och i angränsade områden i södra Turkiet, skriver tidningen Sozku. I ett av bråken skadades totalt 15 personer, vara fyra med skottskador. Sex personer kunde gripas av polis.

Enligt tidningen avslutades ett bråk i distriktet Bozova med att gendarmeriet avfyrat skott i luften.

Erdogan vill återta Istanbul

Erdogans parti, konservativt islamistiska AKP, styrde i staden fram till 2019 när Ekrem Imamoglu, som företräder det sekulära CHP, slog presidentens kandidat i ett omval.

Enligt den senaste opinionsundersökningarna har Imamoglu en svag ledning, men det slutgiltiga resultatet är långt ifrån säkert.

Den första vallokalsundersökningen väntas publiceras sent på söndagskvällen.

Följ ämnen i artikeln