Preliminärt flödesrekord i Hörby

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-01-24

Vattnet svämmar över alla bräddar i Hörbyån i Skåne och invånarna uppmanas att hålla sig borta från drabbade områden på grund av rasrisk intill vattendrag och sjöar. SMHI:s hydrolog noterar ett preliminärt rekord.

Hörbyån och Ringsjön är värst drabbade – här är orange varning utfärdad, vilket betyder att nivåerna är så höga att de i snitt bara överträffas var tjugofemte år.

– Det finns några stationer som troligtvis kommer att notera en historisk toppnotering i dag just, säger Niclas Hjerdt, vakthavande hydrolog på SMHI på onsdagen.

En sådan är stationen Heåkra i Hörby, där rekord preliminärt slagits under onsdagen. Om det visar sig stämma har vattenföringen där varit den högsta sedan mätningarna började, 1973.

Varningen kvar

I vissa vattendrag, framför allt mindre, har det under onsdagseftermiddagen börjat gå ner igen. I större vattendrag som samlar upp vatten från ett större område kan det dröja.

– Tittar man längre ner i vattensystemen, till exempel i Rönne å, så kanske man där inte når kulmen förrän om två-tre dagar, säger Niclas Hjerdt.

Situationen är ansträngd i ett större område och en gul varning för höga flöden gäller för större delen av Skåne, södra Halland och västra Kronoberg. Han bedömer att den kommer att ligga kvar de närmaste dagarna.

Skola fick stänga

I Hörby har vissa gator stängts av och bilar fastnat i vattnet. Kommunen uppmanar invånarna att vara återhållsamma med att spola vatten, eftersom avloppsledningarna har blivit överbelastade.

– Gatan är vattenfylld, där är nog 30 centimeter, sade Bengt Åvik vid Ringsjöns fastigheter när TT träffade honom vid lunchtid.

En skola har fått stänga på grund av översvämning i Lövestad i Sjöbo kommun, rapporterar Ystads Allehanda. Detta eftersom avloppssystemet inte fungerar.

– Det står 30 centimeter vatten i källaren och vi har beslutat att skicka hem barnen, säger Mariana Kämpe, skolhandläggare på Lövestads skola, till tidningen.