Larmet: Brandbilar saknar dubbdäck

Publicerad 2024-01-12

Brandbilar och andra utryckningsfordon saknar dubbdäck i Stockholm.

Något som kan leda till allvarliga olyckor och förseningar.

– Det värsta är att tredje part kan bli lidande av att vi inte kommer fram, säger en källa.

Flera personer inom räddningstjänsten larmar nu om att deras uttryckningsfordon i Stockholm saknar dubbdäck.

I stället kör de med ”allrounddäck” – något som kan leda till både förseningar och olyckor. Framför allt när väglaget är dåligt och det är kallt och isigt ute.

– Jag har varit med om att det har släppt när jag suttit som chaufför när vi rycker ut. Det har enbart varit tur att vi inte hamnat i diket eller i värsta fall krockat under utryckning, säger en person som jobbar inom räddningstjänsten.

Att framkörningstiderna under utryckning blir längre kan också få allvarliga konsekvenser.

– Det värsta är att tredje man kan bli lidande av att vi inte kommer fram, av att vi blir stillastående eller att vi måste köra så sakta att vi inte kommer fram i tid.

Samma problem i flera regioner

Även brandmän i andra regioner som Aftonbladet talat med vittnar om samma problem. Orsaken ska vara att kommunerna sparar in pengar på att använda allrounddäck, uppger en källa.

Enligt svensk lag måste man använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck, även kallade ”allrounddäck”. För tunga fordon gäller också att däcken måste ha mönsterdjup på minst 5 millimeter när vinterväglag råder.

– Det ser olika ut i hela landet beroende på var brandbilarna framförs. I de norra delarna har man dubbdäck. Längre söderut är det företrädesvis odubbat, men ändå vinterdäck, säger Magnus Krantz som är central ombudsman vid Brandmännens Riksförbund.

”Viktigt att vi har rätt däck”

Han känner inte till att det skulle vara ett vanligt problem att brandbilar saknar dubbdäck.

– Men det är otroligt viktigt att brandbilarna har de bästa däcken som finns utifrån rådande väglag.

Men du tycker inte att det är ett problem att brandbilar inte har dubbdäck på vintern?

– Det är ju ett problem om någon meddelar att det är ett bekymmer. Jag ser det givetvis som problematiskt om det är felaktiga däck på bilarna.

”Klart det blir en kostnad”

Magnus Krantz säger att det är arbetsgivarens ansvar att se till att brandbilarna har rätt däck. Men att det också är viktigt att de som kör utryckningsfordon larmar när det uppstår problem.

– Det är något man måste anmäla till arbetsgivaren. Är däcken undermåliga måste de bytas.

Han kan inte svara på om det är en kostnadsfråga att kommuner använder allrounddäck.

– Men det finns en rimlig tanke i det. Om du ska ha två uppsättningar däck till varje fordon är det klart att det blir ytterligare en kostnad. Samtidigt ska ju inte kostnaden spela någon roll.