Norrbotten vill ha Sabuni – Uppsala Ullenhag

TT

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2019-06-13

Nu har Liberalerna i Uppsala enats om sin kandidat till partiledarposten och valet föll på hemmasonen Erik Ullenhag.

Samtidigt meddelar partidistriktet i Norrbotten att man vill se Nyamko Sabuni som Liberalernas nästa ledare.

– Vi tror att Erik Ullenhag är rätt person att leda partiet. Han har en trygg socialliberal förankring och kommer att vara den som lyssnar på vilka problem som invånarna har och som vi politiker behöver hitta lösningar på, säger Uppsala läns ordförande Malin Sjöberg Högrell.

Den 28 juni håller Liberalerna ett extra landsmöte i Stockholm för att välja ny partiledare efter Jan Björklund och de tre kandidaterna Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag har precis avslutat en miniturné i landet, där de har frågats ut av medlemmarna.

Jämnt i Stockholm

Länsförbunden i Östergötland och Västernorrland meddelade tidigare i veckan att man väljer Nyamko Sabuni. Även i Stockholm, där man egentligen fattat beslut om att inte hålla någon medlemsomröstning, har många lokalavdelningar ändå valt att låta medlemmarna tycka till. På torsdagskvällen meddelade exempelvis Liberalerna i Stockholms stad att de förordar Erik Ullenhag.

Liberala ungdomsförbundet står bakom Erik Ullenhag med motiveringen att Ullenhag representerar förnyelse och modernisering. Även partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander stödjer honom, liksom profilerade riksdagsledamoten och partinestorn Barbro Westerholm.

Endast vägledande

I helgen ska partimedlemmarna i de tunga förbunden i Skåne och Västsverige, samt förbundet på Gotland bestämma vem de vill nominera.

Samtidigt råder det stor osäkerhet internt hur avgörande medlemsomröstningarna ska vara. Enligt partiets stadgar är det ombuden på landsmötet som ska välja ny partiledare och medlemsomröstningarna är bara vägledande.

Erik Ullenhag, som för närvarande är Sveriges ambassadör i Jordanien, har liksom Nyamko Sabuni varit minister i Alliansregeringen. Johan Pehrson har lång riksdagserfarenhet och har även varit partisekreterare och är nu partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Den nya partiledaren får överta ett parti som med nöd och näppe lyckades behålla sitt mandat i EU-parlamentet och som i opinionsundersökningar ligger farligt nära fyraprocentsspärren till riksdagen.