Rysslands nya drag: Drönarlektioner för barn

Uppdaterad 2023-07-25 | Publicerad 2023-07-24

Från och med september förändras schemat på skolorna i Ryssland.

Då kommer alla elever att lära sig grunderna i att hantera stridsdrönare.

”Armén är inte bara Kalashnikov-gevär, utan också avancerade obemannade fordon”, säger den ryska senatorn Artem Sheikin.

I programmet som presenterades av det ryska försvarsministeriet kommer barnen bland annat lära sig att känna igen olika drönartyper, hur man genomför spaning av ett område och olika metoder för att bemöta fiendens olika drönare, det skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

”Det angivna programmet har godkänts av Rysslands utbildningsministerium och är planerat att implementeras i utbildningsorganisationer,” står det i utbildningsprogrammet.

Senatorn Artem Sheikin som presenterade programmet beskriver utbildningen som ett sätt att ”ingjuta en känsla av kärlek till landet hos gymnasieelever och förbereda dem för tjänstgöring i Försvarsmakten.”

Den ryska utbildningsministern Sergej Kravtsov har tidigare sagt att grundläggande militär utbildning skulle komma att bli en del av nästa års utbildning.

Obs! En ukrainsk drönare. Försedd med sprängmedel.

Ska inte öka Rysslands kapacitet

Rysslands fokus på militär utbildning för barn ska enligt det brittiska försvarsministeriet inte ses som ett sätt att försöka utöka landets kapacitet.

I sin underrättelseuppdatering skriver ministeriet att det utökade militära utbildningsprogrammet snarare ska ses som ”ett försök att odla en kultur av militariserad patriotism”.

Samtidigt menar de att satsningen kan ses som att Ryssland har ”identifierat användningen av taktiska drönare” som en viktig del av samtida krig.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War har tidigare rapporterat om satsningar på drönarutbildning för barn i Sankt Petersburg. En miljon rubel ska ha avsatts för att köpa in 15 drönare som ska användas i undervisningen.

”Armén är inte bara Kalashnikov-gevär, utan också avancerade obemannade fordon”, sa senatorn Artem Sheikin som presenterade programmet, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

En byggnad har rasat efter en rysk drönarattack i Kiev.

Höjd mobiliseringsålder

Det är inte bara de unga i Ryssland som det satsas på militärt. I förra veckan kom beskedet att det ryska parlamentet höjde åldern för de män som kan mobiliseras för att tjänstgöra i armén, det rapporterar Reuters.

Åldern höjdes med fem år och nu kan högre uppsatta officerare mobiliseras upp till de är 70 år gamla.

Till vilken ålder det går att mobiliseras beror på vilken tjänstgöring det handlar om men i alla kategorier har åldern höjts med fem år.

Rysslands försvarsminister, Sergej Sjojgu har tidigare uttalat sig och sagt att han planerar att höja antalet personer i stridstjänst, från runt 1,15 miljoner till 1,5 miljoner.

Rysslands president Vladimir Putin.

Följ ämnen i artikeln