”Kritiska fel” hotar USA:s första månresa på över 50 år

Publicerad 2024-01-09

Peregrine Mission One är USA:s första försök att landa på månen på över 50 år.

Bara timmar efter uppskjutningen drabbades den astronautlösa farkosten av ”kritiska fel” – nu hotas hela uppdraget att misslyckas.

– Situationen ser ganska hopplös ut, säger Thomas Moore, vetenskapskorrespondent på Sky News.

I går morse klockan 7.18, lokal tid, lyfte den obemannade månlandaren Peregrine från Space Launch Complex-41 vid Cape Canaveral i Florida med hjälp av den nya raketen Vulcan Centaur.

Det är USA:s första försök att landa på månen sedan uppskjutningen av Apollo 17 i december 1972.

Ombord finns 21 föremål och instrument som beskrivs som nyttolaster. Den bär även på några fler ovanliga laster. Enligt en packlista finns bland annat en mån-Bitcoin, en kapsel innehållande 185 000 meddelanden från barn över hela världen och mänskliga kvarlevor – levererat genom ett privat företag som tillhandahåller månbegravningstjänster.

Astrobotic, företaget som byggt månlandaren, meddelade att lyftet varit lyckat och att raketen och rymdsonden och raketen separerat enligt plan.

Ett fel på  rymdfarkosten hotar att förstöra månresan. Här syns ett fel på isoleringen på Peregrine.

”Ser ganska hopplöst ut”

Men bara timmar senare inkom flera rapporter från tillverkaren om uppdraget drabbats av flera ”kritiska fel”.

Först meddelades att den råkat ut för, vad som beskrevs som en ”avvikelse”, vilket gjorde att månlandaren inte kunde ladda sin batterier, detta ledde till ett kommunikationsavbrott.

Efter en ”improviserad manöver” i ett försök att lösa problemet insåg man att farkosten tappat en ”kritisk mängd” bränsle.

I ytterligare uppdateringar på sociala-mediaplattformen X meddelade Astrobotic att Peregrine drabbats av framdrivningsproblem, något som hotade farkostens möjlighet att ”landa mjukt på månen”.

Flera uppdateringar följde sedan från Astrobotic som till slut meddelade att hela uppdraget nu ser ut att vara i fara.

"Vi utvärderar för närvarande vilka alternativa projekt som just nu är genomförbara för uppdraget", löd meddelandet sent iår kväll.

Berg- och dalbanedagen för månlandaren har fått flera experter att nu döma ut uppdraget.

– Situationen ser ganska hopplös ut. Något har gått snett med framdrivningen och det läcker drivmedel, skriver Thomas Moore, vetenskapskorrespondent på Sky News.

Här skjuts raketen upp under måndagen.

Nasa: En värdefull läxa

Rymdresan ingår i Nasas strategi att låta fler privatägda företag att sköta USA:s rymdsatsning. Sedan tidigare har man bland annat gett företaget Intuitive Machines i uppdrag att skicka en sond till månen. Företaget har i sin tur anlitat Tesla-vd:n Elon Musk raketföretag Space X för uppskjutningen.

Det speciella med Astrobotics satsning är att den utgör första försöket för Vulcan-raketerna, ett prestigeprojekt för flygjättarna Lockheed Martin och Boeing, skriver TT.

Själva ser Nasa nu på det inträffade som en värdefull läxa.

"Varje framgång och bakslag är möjligheter att lära sig och växa. "Vi kommer att använda den här lektionen för att driva våra ansträngningar för att främja vetenskap, utforskning och kommersiell utveckling av månen,” säger Joel Kearns i ett uttalande på Nasas hemsida.

Under tisdagsmorgonen meddelar teamet på Astrobotics som arbetar med Peregrine Mission One att de varit vakna i 24 timmar och vädjar om tålamod medan de inväntar ny data för att sedan komma med nya uppdateringar under kvällen.

En illustration av hur Peregrine väntas se ut när den har landat på månen.

Följ ämnen i artikeln