Långtidsprognosen: Så blir sommaren

Uppdaterad 2024-03-11 | Publicerad 2024-03-10

2024 inleddes med ovanligt kallt väder: Den lägsta uppmätta temperaturen i Sverige sedan 1999, enligt SMHI.

Sommaren ser nu också ut att bli kylig.

– Om man tittar på snittet över hela Östersjön så är det ungefär en halv grad kallare än normalt, säger Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland.

Den meteorologiska våren jobbar sig just nu sakta upp genom landet. I södra Sverige är den redan kommen och snart är det huvudstadens tur.

I takt med vårsolen börjar allt fler drömma om varmare dagar, och frågan vi alla ställer oss är naturligtvis: Får vi en varm sommar?

Än är det för tidigt för någon säker prognos, men den europeiska långtidsprognosen, gjord av vädertjänsten

ECMWFEuropean Centre for Medium-Range Weather Forecasts (eller Europacentret för medellånga väderprognoser) är en oberoende, mellanstatlig organisation som stöds av nästan alla EU-länder., har kommit – och den pekar i en tydlig riktning.

– Den kommande sommaren i Östersjön förväntas, baserat på prognosen, bli något kallare än normalt, säger Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland.

Om prognosen stämmer kan det bli i snitt en halv grad kallare över hela Östersjöområdet, jämfört med tidigare år under 2000-talet.

Allra kallast blir det upp mot Bottniska viken och Bottenhavet.

Något som syns tydligt på den senaste kartan, som visar tydliga temperaturavvikelser från juni till augusti 2024. Ett stort vitt område med blå inslag täcker Östersjöområdet.

Hoppet: Kan ha fel

Hoppet om en fin svensk sommar är dock inte helt. Långtidsprognosen visar en genomsnittstemperatur för de tre sommarmånaderna.

– Det kan fortfarande bli vissa perioder med väldigt varmt väder, säger Mika Rantanen.

Och fjolårets tidiga långtidsprognos från ECMWF stämde sådär. Då varnade meteorologer för en repris av sommaren 2018 – med svår torka, värmebölja och skogsbränder.

Så blev det inte.

Medeltemperaturen låg visserligen något högre än normalt, juni bjöd visserligen på varmare väder än vanligt. Men det som stack ut var regnet. Rekordregnet.

I juli tog sval och ostadigt vädret över, enligt SMHI. Främst i södra Sverige slogs regnrekord flera gånger.

Även augusti bjöd på regnrekord på flera håll i landet – och sen drog ovädret Hans in och ställde till det rejält i södra Sverige.

Återstår att se om årets kylslagna prognos stämmer bättre.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att 2024 inleddes med värmerekord. Det är felaktigt och har nu korrigerats.

Sol och bad eller regn? Enligt nya superprognosen blir det en svalare sommar än normalt.

Följ ämnen i artikeln