Fem tips om skulderna skenar

Anna Langseth/TT

Publicerad 2024-02-03

Har du kreditkort kan det vara bra att klippa dessa och i stället bara använda debetkort, där transaktionen dras av direkt från bankkontot.

Allt fler i Sverige har svårt att få pengarna att räcka till. Här ger Kronofogden sina fem bästa tips till den som hamnat i skuld eller riskerar att göra det.

1) Var aktiv

Kontakta den du är skyldig pengar. Kanske kan ni komma överens om att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning.

2) Öppna posten

Har du fått ett brev med krav om att betala eller göra något? Öppna, läs och skicka tillbaka mottagningsbeviset, även kallat delgivningskvitto. Det innebär inte att du har godkänt kravet, utan bara att du tagit emot brevet. Har du en digital brevlåda går breven från Kronofogden dit.

3) Planera framåt

Gör en enkel budget. Om du vet hur dina intäkter och utgifter ser ut är det lättare att få kontroll. Kanske finns billigare alternativ och saker du kan klara dig utan?

Konsumentverket har ett digitalt budgetverktyg på webben där du kan fylla i dina inkomster och utgifter, och där du automatiskt kan hämta in Konsumentverkets beräkningar över rimliga hushållskostnader.

Hos Kronofogden kan du räkna på att leva på så kallat förbehållsbelopp, även kallat existensminimum.

4) Ta hjälp av andra

Budget- och skuldrådgivare i kommunen kan ge råd om privatekonomi. De kan också hjälpa till med skuldsanering, men det är inte säkert att Kronofogden beviljar ansökan. Till exempel kan unga ha svårare att bli beviljade eftersom de har längre tid på sig att betala igen skulderna.

Konsumentvägledare i kommunen kan hjälpa till att exempelvis avbeställa abonnemang eller reklamera felköp.

Ekonomiskt bistånd i kommunen kan sökas av den som inte har några pengar eller tillgångar alls. De går också ansöka om så kallat kompletterande ekonomiskt bistånd om din inkomst inte täcker den så kallade riksnormen och hyran.

Andra bidrag kan finnas att söka exempelvis från arbetslöshetskassan, Försäkringskassan och Afa försäkring.

Konsumenternas är en oberoende stiftelse som kan ge kostnadsfri vägledning i ekonomiska frågor. De kan till exempel tipsa om vilka försäkringar som går att rensa bort och jämföra bolån.

Den som drabbats av skulder på grund av spelberoende eller på grund av ekonomiskt våld kan vända sig till bland annat olika stödlinjer. Det senare bör också polisanmälas, läs mer på Kronofogdens hemsida.

5) Kontakta Kronofogden

Kronofogden kan ge information och vägledning. Genom att logga in med bank-id på Mina sidor går det att se vilka ärenden som finns där. Om du undrar över ifall du har en betalningsanmärkning ska du dock vända dig till kreditupplysningsföretag. De finns listade på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats.

Följ ämnen i artikeln