Sista fäbodkullan slåss mot Skatteverket

Publicerad 2016-05-17

Tin Gumuns, en av landets sista fäbodkullor, kan tvingas stänga sin fäbod.

I en lång rättsprocess kräver Skatteverket att hon skaffar ett kassaregister – vilket kan bli slutet för hennes verksamhet.

– Det känns åt helvete, jag gör det här för att jag älskar det, säger hon.

I drygt tio år har Tin Gumuns och hennes familj drivit Karl-Tövåsens fäbod i Rättvik i Dalarna. På gården har de tio kor och producerar bland annat smör, mjölk och ost. Hon beskrivs som en av Sveriges sista fäbodkullor.

Men Skatteverket kan nu tvinga Tin Gumuns att lägga ned verksamheten. Myndigheten kräver att fäboden har ett kassaregister, trots att den saknar elektricitet, och djuren inte kan lämnas ensamma.

– Det känns åt helvete. Jag har Sveriges mest välbesökta fäbod och det är oerhört många som kommer hit för att uppleva osten och klappa korna, säger hon.

LRF: ”Det är bara trams”

Vid fäboden, som ligger mitt i skogen, finns ingen el, mobiltäckning eller internet. I en nästan två år lång rättsprocess har Tin Gumuns kämpat mot Skatteverket som till en början tyckte att hon skulle åka hem på nätterna och ladda kassapparaten.

– Skatteverket är otroligt inkompetenta. Vi har ingen tillgång till ström och jag tycker det är skrämmande att de tar beslut om sådant de inte har kunskap om. De har aldrig besökt en fäbod, säger Tin Gumuns.

När myndigheten insåg att det skulle innebära att hon tvingades bryta mot både djurskyddslagar och arbetsmiljölagen accepterade den att det inte skulle fungera. Men då kom nästa krav: solceller på taket eller att hon ska investera i ett dieseldrivet elverk som laddar kassaapparaten.

– Det fungerar inte i praktiken att ha ett kassaregister där, men ändå försöker Skatteverket lansera en rad lösningar. De är väldigt orimliga, säger Urban Rydin, skatteansvarig inom LRF.

Urban Rydin tycker att Skatteverket beter sig konstigt och menar att företaget är så pass litet och med så liten omsättning att det är orimligt att de lägger så mycket resurser på fallet.

– Det är bara trams. Vi har inte så många fäbodar kvar, men med Skatteverkets krav är alternativet att lägga ned verksamheten, säger han.

”Det finns en gräns”

Undantag till kassaapparater kan ges, men än så länge är det inget som Skatteverket har planerat att göra.

– Vi tycker att det finns förutsättningar för att ha kassaregister på fäboden och därför har vi pekat på en rad möjligheter som skulle kunna fungera i de här sammanhangen, säger Conny Svensson, Skatteverkets samordnare för kontanthantering.

Skatteverket har själva inte besökt fäboden, trots att de fått en inbjudan av Tin Gumuns.

– Vi har fått en bred och belysande bild över hur saker ser ut där och med den utgångspunkten har vi gjort en bedömning, säger Conny Svensson.

Skulle det inte vara rimligt att åka dit?

– Den bedömningen har vi inte gjort så här långt. Det är så att ärendet är i domstol och domstolen ansåg inte att det var nödvändigt.

Tin Gumuns vägrar att ge upp hoppet om att få göra ett undantag från lagen. Men om det inte går kan hon tvingas stänga verksamheten eller minska den till en hobbyverksamhet.

– Jag har alltid längtat hit och känt en enorm glädje och sug, men det finns en gräns för hur mycket man klarar av, säger hon.