Fågelinfluensa sprids – viruset kan ha muterat

Publicerad 2023-08-05

Fågelinfluensa sprids bland pälsdjur i Finland. Arkivbild.

Finland har drabbats av ett stort utbrott av fågelinfluensa.

Smitta har bekräftats på minst 21 pälsfarmar.

Nu ska 9 600 vildfåglar skjutas och tusentals pälsdjur avlivas för att få stopp på spridningen.

Spridningen av fågelinfluensa i världen har legat på rekordnivåer i sommar.

I Finland kämpar hälsomyndigheterna mot ett utbrott av typen H5N1. Utbrottet startade i början av juli och sen dess har antalet rapporterade fall stadigt ökat.

Viruset sprids av vildfåglar, främst skrattmåsar, men det är spridningen bland pälsdjur som oroar myndigheterna.

Över 20 pälsfarmer i Finland har drabbats av fågelinfluensan, enligt Svenska Yle. Arkivbild.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THI), den finska hälsovårdsmyndigheten, är nu över 20 pälsfarmar drabbade av smittan. Alla i kommunen Kaustinen i Österbotten i västra delen av landet.

Förutom hos måsar och andra vildfåglar har fågelinfluensa konstaterats hos inburade blårävar, minkar, mårdhundar och silverrävar. Djuren har drabbats av diarré och ”neurologiska symtom” och många har dött.

Djuren ska ha smittats när vilda måsar tagit sig in till burarna för att komma åt foder.

Silverrävar i bur – uppfödda för pälsens skull. Pälsindustrin är stor i Finland. Arkivbild.

THI: Risk för folkhälsan

Även människor kan smittas av fågelinfluensa, om man har direktkontakt med ett sjukt djur.

– Viruset smittar inte lätt till människan. Under de över 20 åren som H5N1 cirkulerat bland vildfåglar och fjäderfä har bara runt 800 fall rapporterats, men dödligheten har varit hög, säger specialforskare Erika Lindh vid THL till svenska Yle.

Nu ökar oron för att viruset ska mutera till en variant som lättare kan spridas till människor. Risken för mutation ökar ju fler däggdjur som insjuknar.

Bilden till vänster visar ett H5N2-virus från ett hönsägg. Till höger testars en tupp för H1N1-influensavirus. Arkivbild.

Enligt THI har man hittat tecken som tyder på att viruset redan har muterat på två av de drabbade pälsfarmerna. De nya varianterna ska dock inte ha gjort viruset mer smittsamt.

– Ärendet är av nationell betydelse, men det är även mer omfattande än så. Internationella hälsovårdsmyndigheter och forskare är rädda för att adapteringen till däggdjur i värsta fall kan leda till att en ny variant av influensaviruset uppstår, säger THL:s avdelningsdirektör Otto Helve till Yle.

Massavlivning

För att få stopp på smittspridningen har finska livsmedelsverket beslutat att djuren på minst sex av de drabbade gårdarna ska avlivas.

I slutet av juli hittades fågel smittad med fågelinfluensa i Eskilstuna. Arkivbild.

Massavlivningen på den första av gårdarna drog igång i fredags. På gården finns så många minkar och rävar att arbetet väntas ta en hel vecka.

9 600 vilda fåglar ska också skjutas för att de inte ska kunna sprida smitta.

Håll hunden kopplad

Även i Sverige har det varit utbrott av fågelinfluensa under sommaren.

I Kalmar, Blekinge och Stockholm drabbades häckande skrattmåskolonier av massdöd i början av sommaren och under juni och juli spreds smitta på ett hönseri på Gotland.

Under juli har sälar, tumlare, flera pilgrimsfalkar och 13 rävar bekräftats smittade i västra och södra Sverige.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) pågår just nu utbrott av fågelinfluensa hos vilda fåglar i flera delar av Sverige, bland annat i Skåne, Blekinge, Kalmar, Uppland, Västmanland och på Gotland.

I Polen pågår ett utbrott där smitta rapporterats även hos däggdjur. 35 katter, en hund och en tam ökenlo har konstaterats smittade under sommaren. Även i Italien har katter och hundar smittats.

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) gick i juli ut med en uppmaning till katt- och hundägare hålla sina djur inne eller i koppel i drabbade områden.