Ryske Sergej, 40 – vägrar delta i kriget

Ombeds av hr att fylla i sina uppgifter i mejl märkt ”inkallelse militärtjänstgöring”

Publicerad 2022-10-05

Tusentals ryska män tvångsinkallas nu för att kriga i Ukraina.

En av dem som fått en mejl om att registrera sig är 40-årige Sergej i Moskva – som vägrat att fylla i blanketten.

– Alla förstår att vi sitter i djupaste skiten, säger han till Aftonbladet.

Det har gått knappt två veckor sedan Putin gav order om mobilisering. Exakt hur planen för mobiliseringen till kriget ser ut är oklart. Det har rapporteras om brutala scener runt om i Ryssland där män rycks ur sina hem för att skickas till kriget.

Men rekryteringen har även skett via mejl.

En av dem som kallats in är 40-årige Sergej, som egentligen heter något annat, bor och arbetar i Moskva. I ett mejl framgår att mottagare ska fylla i sina uppgifter i ett bifogat Excel-ark. Detta då personen i fråga kallats in som reservist, och nu behövs i kriget. Avsändaren till mejlet är arbetsplatsens hr-avdelning.

Otänkbart att kriga

För Aftonbladet berättar Sergej att kriget fram tills nu har känts långt borta. Samtidigt kom det allt närmre i och med mejlet.

”Jag sover knappt”, skriver han i ett meddelande.

Tillsammans med sina kollegor har han diskuterat situationen. För Sergej är det otänkbart att delta i kriget, men för flera av hans kollegor är det ett faktum.

”Många känner ett starkt socialt tryck och tycker att man måste rädda sitt hemland. Jag upplever ett starkt grupptryck, och det är många som förväntar sig att jag ska gå ut i kriget. Men jag vill inte. Jag tänker inte kriga där”.

På frågan hur stämningen är i landet blir svaret en gråtande emoji.

Sergejs syster Anna, som egentligen heter något annat, har bott i Sverige i över 20 år och är orolig för sin brors situation.

– Han har vägrat fylla i blanketter från staten och nu vet vi inte vad det kan få för konsekvenser. De kan komma och hämta honom på hans jobb eller de kan plocka honom i trappuppgången när han är på väg hem. Han är inte säker, säger hon till Aftonbladet.

En buss med ryska rekryter i Volgograd.

”Märker att han är orolig”

Ända sedan krigsstarten har Anna försökt få sin bror att lämna Ryssland, men svaret från familjen som är kvar i hemlandet är att hon överdriver faran.

– Jag tror att många tänker att det finns ett visst skydd i att bo i Moskva, som är huvudstaden. Kriget har inte märkts av så mycket där, och det har känts långt bort. Men nu helt plötsligt så knackar det på dörren. Nu fattar Sergej att det är allvar. Jag märker att han är orolig.

För Sergej är situationen oviss. Enligt Anna går han i tankarna att fly antingen inom landet eller utomlands. Men beslutet är svårt. Om han stannar finns tryggheten i språket och de kulturella koderna. Utomlands blir det svårt med pengar och många flyktvägar har stängts.

– Jag tvekar fortfarande hur jag ska göra. Jag har inte bestämt mig för om jag ska fly eller stanna i landet. Men jag vet att kriga, det kommer jag aldrig att göra, säger Sergej.

”Jag kallas förrädare”

Anna menar även att situationen för de ryska medborgarna som är kvar i landet är komplicerad.

– Det som ofta glöms bort är att även i Ryssland finns det offer i det här kriget. Deras liv är förändrat. Jag kallas förrädare av vänner till min familj för att jag bor i väst, och vi kan knappt kommunicera med varandra utan rädsla för vad det kan innebära. Många upplever att det här är Putins krig och inte deras.

– Jag känner att jag är släkt med en massmördare för att jag är ryss. Jag känner mig befläckad på grund av det som Ryssland gjort.

Ryska rekryter.