Pontus, 32, dödades – 30-åring erkänner att han var på platsen

Publicerad 2023-10-25

GÄVLE. Pontus Klar, 32, hittades knivhuggen till döds utanför sitt hus i somras.

Den 30-årige man som sitter häktad har hela tiden nekat till att ha varit på brottsplatsen – men nu kan Aftonbladet avslöja att han har ändrat sig.

– Han medger nu att han varit där men hävdar att det handlat om en olyckshändelse i det tumult som uppstod, säger kammaråklagare
Therese Stensson.

32-årige Pontus Klar hittades svårt stickskadad på vägen utanför sitt hus vid Hamrångefjärden i Gävle kommun den 26 juni i år. Tre personer kämpade för att rädda hans liv i väntan på ambulans men förgäves. Pontus dog på sjukhuset.

Samma dag greps och anhölls en för polisen känd 30-årig man som just skulle avtjäna ett nio månader långt fängelsestraff för tidigare dåd. 30-åringen har i upprepade polisförhör nekat till att ha varit på brottsplatsen.

– Nu medger han det men nekar till mord och säger att det blev ett tumult mellan de båda som mynnade ut i en olyckshändelse, säger kammaråklagare Therese Stensson som räknar med att väcka åtal på fredag.

Pontus stickskadades på vägen utanför sitt hus i Gävle.

Teorin: Blev påkommen i storstölden

Pontus Klar, som var en friluftsmänniska och älskade fiske, hade varit i familjens sommarstuga i Hälsingland under fyra dygn och kom hem till sitt hus på morgonen den 26 juni. Där fanns då den nu misstänkte 30-åringen.

Något som åklagare Stensson nu bekräftar.

– Vad han gjort där återstår att se. Men mycket talar för att det kan ha med en omfattande inbrottsstöld att göra eftersom Pontus hade varit borta i flera dagar.

– Verktyg och maskiner för säkert 50 000 kronor hade försvunnit, säger Pontus pappa Urban Klar när Aftonbladet besöker familjen i Gävle på tisdagskvällen.

En dörr till huset var också uppbruten.

Mördade Pontus Klar älskade friluftsliv och fiske.

Den misstänkte skulle avtjäna straff

Huset har varit avspärrat i tre månader efter dådet. Pontus familj, mamma, pappa och två systrar, är givetvis förkrossade över det som hänt.

– Pontus var en fin kille som inte hade några ovänner, säger pappa Urban.

Flera kompisar som Aftonbladet talat med säger det samma.

– Pontus var en snäll person som alltid ställde upp för den som behövde hjälp, säger en av dem.

Flera har lagt blommor utanför Pontus hus för att hedra minnet av honom. Pontus var ostraffad, men den misstänkte 30-åringen är välkänd av polisen och har dömts för många brott.

Han skulle just börja avtjäna nio månaders fängelse för grov stöld, olovlig körning, brott mot lagen om förbud mot knivar och andra
farliga föremål. Han har även åtalats för nya brott i januari i år, bland annat stöld av fortskaffningsmedel, egenmäktigt förfarande och ringa narkotikabrott.

Flera har lagt blommor utanför Pontus hus för att hedra minnet av honom.

Följ ämnen i artikeln