Kärnbränsle saneras från Fukushima

TT-AFP

Publicerad 2019-04-15

Kärnbränsle har tagits bort från en byggnad med en reaktor som drabbades av en härdsmälta 2011 i Fukushima, Japan. Arkivbild.

Kärnkraftsbolaget Tepco har avlägsnat kärnbränsle från en av de byggnader i Fukushima i Japan där en reaktor drabbades av en härdsmälta 2011.

Det är första gången som kärnkraftsbolaget Tepco har lyckats avlägsna kärnbränsle från en byggnad med hög radioaktivitet, där en härdsmälta inträffat. Saneringen ligger fyra år efter planerna.

På grund av höga strålningsnivåer användes fjärrstyrd utrustning för att få ut bränsle från en "lagringspool" i byggnaden.

Tepco uppskattar att det kan ta runt två år att få ut alla 566 enheter kärnbränsle.

Det tog längre tid än väntat att rensa byggnaden från bråte efter jordbävningen, och arbetet försenades ytterligare av andra tekniska utmaningar, enligt företagets talesperson Yuka Matsubara.

– VI var tvungna att arbeta försiktigt, och vi behövde vidta åtgärder eftersom damm kunde öka strålningsnivåerna, säger hon.

Fortfarande har arbetet med att få ut smält kärnbränsle djupt ned i den förstörda reaktorn inte inletts. Det anses vara den svåraste delen av saneringen och väntas börja år 2021.

Härdsmältorna i reaktorerna 1, 2 och 3 vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi orsakades av en kraftig jordbävning med magnituden 9,0–9,1 den 11 mars 2011. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln