Ryssland om massgraven i Izium: En lögn

Publicerad 2022-09-20

Kreml slår tillbaka mot anklagelserna om att Ryssland har begått krigsbrott i Charkivregionen, skriver Reuters.

Hundratals kroppar har hittats i en massgrav i Izium och flera av de döda bär spår av tortyr, enligt regionens guvernör.

– Det här är samma scenario som i Butja. Det är en lögn, säger Dmitrij Peskov, Kremls talesperson.

Uppgifterna om massgraven utanför staden Izium i Charkivregionen skakade hela världen. Enligt guvernören Oleg Synegubov bär flera av kropparna spår av tortyr och en våldsam död.

Ukrainas president Zelenskyj har uppgett att det fanns kroppar med bakbundna händer i massgraven, och anklagar Ryssland för krigsbrott.

Nu slår Kreml tillbaka mot Zelenskyjs anklagelser, rapporterar Reuters.

– Det här är samma scenario som i Butja. Det är en lögn och naturligtvis kommer vi att försvara sanningen i den här historien, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Kan vara värre än Butja

Massgraven upptäcktes förra veckan efter att ukrainska styrkor återtog stora delar av regionen. Över 400 kroppar har hittats och majoriteten av kropparna ska ha varit civila, enligt ukrainska myndigheter.

Ryssland har tidigare avvisat påståenden om att ryska trupper skulle ha begått krigsbrott i Butja utanför Kiev. Efter att rysk militär drog sig tillbaka från Butja framkom det att över 400 kroppar hittats i massgravar och på gator i staden, enligt AP.

Över 400 kroppar hittats i massgravar och på gator i staden, enligt AP.

Enligt den ukrainska tjänstemannen Oleg Kotenko kan det var så att förödelsen i Izium är större än den som drabbade Butja.

– Den hårda verkligheten pekar mot att antalet döda i Izium kan vara många, många fler än offren i Butjatragedin, uppger han.