Död man hittad – koppling till utredning om människorov

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-20

23-åringen kidnappades och fördes bort i bil från Slottstorget i Gävle den 4 april.

I går hittades han död utanför Sundsvall - troligen mördad.

De sju personer som sitter häktade som misstänkta för människorov har nu delgivits misstanke även för mord, enligt en källa med insyn i utredningen.

Polisen i Sundsvall bekräftade i går att en död man påträffats på en plats söder om Sundsvall vid 12.30-tiden. Polisens tekniker har varit på platsen. ”Kroppen är ännu inte identifierad men mannen är identisk med den person som saknas i ett ärende gällande människorov i Gävle där flera personer sitter häktade”, skriver polisen på sin hemsida.

Åklagare vid internationella åklagarkammaren har utöver utredningen om människorovet nu också inlett en förundersökning gällande mord. Sju personer sitter häktade misstänkta för inblandning i brottet.

Några närmare uppgifter om var kroppen hittats och i vilket skick den var har polisen inte velat avslöja.

Slets in i bil

Vittnen har berättat hur 23-åringen slets in i en bil och kördes bort från Slottsparkeringen i Gävle med tjutande däck på kvällen den 4 april.

En 23-årig kvinna som varit tillsammans med 23-åringen samma kväll han försvann greps först och häktades för medhjälp till människorov. Kvinnan hade tillgång till en lägenhet i Gävle.

Senare greps ytterligare sex personer, två av dessa vid Öresundsbron i Malmö när de försökte lämna landet. Fyra män, två 20-åringar, en 30- och en 32-åring häktades av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för människorov.

En av de häktade, 32-åringen, är hennes exman som hon har barn med.

Ytterligare ett brödrapar, 20 och 21 år gamla, häktades misstänkta för medhjälp till människorov. Samtliga häktade nekar till brott.

Gävlepolisen har vädjat till allmänheten om tips om kidnappningen. Man tror att flera bilar varit inblandade.

Sista spåret – utbrunnen bil

Bilen som 23-åringen fördes bort i hittades sent en natt någon dag senare norr om Sundsvall, utbrunnen och övergiven. Det var en privatperson som såg den övertända bilen och slog larm.

När brandkår anlände till platsen brann bilen fortfarande. Några människor syntes dock inte till.

En av de häktade är ägare till den utbrunna bilen. Han ska enligt bilregistret ha blivit ägare till bilen samma dag – den 4 april - som kidnappningen ägde rum. Den 12 april ställdes bilen av.

I polisförhör har han hävdat att det blivit något tekniskt fel på bilen och att den därför lämnats efter vägen.

En boende nära fyndplatsen berättar att bilen stod intill en skogsbilväg nerkörd i diket.

Dagen efter kom flera poliser till platsen och sökte i omgivningen, berättar denna.

Polisen förtegen om vidare detaljer

Utredningen om människorovet – och nu mordet - leds av åklagare vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Enligt polisens pressmeddelande kunde inga fler upplysningar lämnas under onsdagskvällen.

Varken polis eller åklagare har velat gå ut med vad som kan ligga bakom kidnappningen. Man ville heller inte gå ut med namn och bild på den försvunne 23-åringen. Förundersökningsledaren, åklagaren Elisabeth Hermanrud, hade bistånd av chefsåklagaren Tora Holst under de sex senaste häktningarna. Båda medverkade via videolänk från Stockholm.

Delgivits misstanke om mord

De sju personer som sitter  misstänkta för delaktighet i människorovet är nu också mordmisstänkta.

En källa med insyn i utredningen bekräftar för Aftonbladet att samtliga sju nu  delgivits misstankar om mord eller medhjälp till mord.