Bekräftat: L deltar inte i samtal

Publicerad 2016-06-01

Regeringen har portat Liberalerna från de viktiga energisamtalen, uppger partiledaren Jan Björklund för TT.

Samtidigt riktar Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling kritik mot statsminister Stefan Löfven (S).

Sedan den 23 maj har Liberalerna inte bjudits in till de pågående energiöverläggningarna, vilket Dagens industri var först med att berätta.

– Man ger och tar i kompromisser, det har jag gjort i hela mitt politiska liv. Men detta är så pass fel att jag inte är beredd att ta ansvar för det, säger Jan Björklund till tidningen.

– Jag utgår ifrån att det beror på att vi så tydligt har sagt nej till att fortsätta med mångmiljardsubventioner till att bygga ny vindkraft, säger Jan Björklund till TT.

Subventionerna till vindkraft pressar elpriserna så kraftigt att andra kraftslag blir olönsamma. Framför allt kärnkraften, menar Björklund. Han anser också att Miljöpartiets inflytande i energisamtalen är oproportionerligt stort.

– De tvingar flera andra partier att genomföra reformer som de egentligen inte hade föredragit, säger han.

Alliansspricka

Beskedet blottar en vidgande spricka i det borgerliga allianssamarbetet. Jan Björklund hänvisar till att allianspartierna 2009 enades om att subventionera vindkraften, men att subventionerna skulle upphöra 2020.

Är det här ett svek från de andra allianspartierna?

– Så vill jag inte uttrycka det. Det är klart att det går att hävda att det är nya förutsättningar, men vi står fast vid den uppgörelse vi gjorde 2009.

Men det är inte bara Liberalerna som åtminstone antyder ett upplevt svek. TT erfar att det i Centerpartiet finns en besvikelse över Liberalernas kompromisslöshet och att man beklagar att Jan Björklund ställer sig utanför ytterligare en tung överenskommelse.

Liberalerna har tidigare hoppat av den blocköverskridande försvarsuppgörelsen.

"En gåta"

Även Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling är kritisk mot att fortsätta subventionera förnybar energi som vindkraft med elcertifikat. Han är orolig för att regeringen kan vara på väg att förhandla fram något som kan förstöra betingelserna för industrin.

– Vill man vara näringslivets vän och trygga jobben då måste vi ha en fungerande elmarknad. Det går inte med elcertifikat på de här otroligt höga nivåer som nu diskuteras. Det tar död på kärnkraften, säger Leif Östling till TT.

Han riktar också skarp kritik mot statsministern.

– Det är en gåta hur han kan, på sitt som jag tycker mycket obeslutsamma sätt, låta det här fortgå, säger han.

Energiminister Ibrahim Baylan höll ända fram till igår fast vid att ett besked om effektskatten skulle komma i maj. Samtal pågår men det är oklart när och om en uppgörelse kan bli av.