”Jag vill hitta en skatt”

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-11

Emelie, 8, har startat en insamling till förmån för Syriens folk

VÄRNAMO. Emelie Jansson vill hitta en skatt så att hon kan hjälpa flyktingar från Syrien och andra människor som flyr krigens fasor.

Under tiden har hon startat en insamling. via Röda Korset, som dragit in över 8 000 kronor.

– Jag vill att de ska ha det lika bra som vi har det, säger Emelie, 8.

I onsdags var Aftonbladet i Norrköping där vi besökte asylboendet Bollen och IFK Norrköping-supportrarna i Peking Ultras som samlat in över 55 000 kronor. För pengarna ska det köpas biljetter till nästa hemmamatch mot Gif Sundsvall:

– Vi har sagt att vi ska köpa biljetter till alla på Bollen som vill gå på matchen mot Sundsvall. Sedan kommer vi att vända oss till fler asylboenden för att se om det finns intresse där också, säger Johan Möller, en av initiativtagarna i Peking Ultras.

Engagemanget i Sverige tar sig många olika uttryck just nu.

I dag fortsatte Aftonbladet resan till Värnamo i Småland där vi träffar familjen Jansson som bor i en villa ett par stenkast från stadens centrum. Mamma Pernilla, 37, jobbar inom sjukvården och pappa Micke, 37, inom räddningstjänsten.

Situationen i omvärlden har blivit ett samtalsämne runt middagsbordet med barnen Linus, 6, och framför allt storasyster Emelie, 8.

Startade insamling

– Jag läste nyheterna tillsammans med Emelie häromveckan och det handlade om de här 71 människorna som gått bort i en lastbil och om båtarna på Medelhavet. Emelie blev väldigt ledsen, hon blev jättebekymrad. Hon sa att om hon hittar en skatt så ska minst hälften av den skatten gå till att hjälpa människor som flyr, säger Pernilla.

Då skatter är svåra att hitta nuförtiden startade Pernilla och Emelie i stället en insamling till förmån för Syriens folk via Röda Korset som döptes till ”Emelies skattkista”. Genom inlägg på Facebook och intervjuer i lokala medier har det två veckor senare kommit in över 8 000 kronor.

– Ringarna har blivit större och större, säger pappa Micke över en kopp kaffe i familjens vardagsrum där han berättar att barnens kompisar bidragit med veckopengen medan andra hoppat över lördagsgodiset.

Målet är 10 000 kronor men Emelie har inget emot att samla in mer än så.

– Jag tror att de som får pengarna blir glada och får ett bättre liv. De kanske kan komma till Sverige för att gå i skolan och leka med kompisar, inte bara gömma sig eller behöva fly.

”Alla har rätt att gå i skolan”

Hur många människor är på flykt i världen?

– 60 miljoner och hälften är barn, svarar Emelie.

Har alla rätt att ha ett sådant liv som du har?

– Ja. Det tycker jag absolut.

Varför det?

– Alla har rätt att gå i skolan och att få leka med kompisar. Alla vill ha ett liv värt att leva, ha kul och kunna äta gott.

Vad gör du om du hittar den här skatten du letar efter?

– Jag skulle ge minst hälften till människor från Syrien och andra länder som behöver hjälp för att köpa mat och kläder och sådant.

Den andra hälften då?

– Jag vet inte. Jag skulle nog gett lite mer än hälften. Det är så mycket pengar att man vet inte vet vad man ska göra med allt då, säger åttaåriga Emelie Jansson.

FOTNOT: Om du vill stödja Emelies insamling kan du göra det här.

Se alla delar av Lauls resa

DEL 1: ”Att få en biljett betyder så mycket”

DEL 2: Kalmar FF:s fina gest till flyktingarna

DEL 3: Hjälper Emelie, 8, att hitta en skatt – för att hjälpa syrier

DEL 4: Athena startade en egen insamling

Följ ämnen i artikeln