Räkna inte med brittiska brexitbråk i jul

1 av 3 | Foto: Johannes Cleris /TT
Julmarknad i London.

avTT

NYHETER

Storbritannien firar förmodligen sin sista jul som EU-land – men skilda åsikter om brexit splittrar inte nödvändigtvis släkt och vänner när det nalkas kalkon och plumpudding.

På en julmarknad i London träffar TT tre par som inte tänker brexitbråka med familjen i helgerna.

Musiken skrålar ur högtalare lite varstans. Här finns granar, stjärnor och ljusslingor. Temat är jul och stånden är pyntade – men "Winter Wonderland" som har smackats upp i Hyde Park är minst lika mycket nöjespark som julmarknad, om inte mer.

Från en av ingångarna strosar Fiona och Alan West, ett par i 60-årsåldern från Hampshire som just köpt sig var sin öl. Det brittiska EU-utträdet må dominera i nyhetssändningar och på löpsedlar, men inte här, och inte hemma hos paret West.

– I vissa områden kanske det är så, men inte i södra England, säger Fiona West till TT:s utsände.

"Äldre vill lämna"

Hon och maken har varken förlorat vänner eller brutit med släktingar på grund av olika uppfattningar om brexit.

– Jag tror att de som är i våra barns ålder, runt 25 till 30, vill stanna i EU. De äldre vill lämna. Men alla har rätt till sin åsikt och det skapar inga problem, säger Fiona West.

Hon har rätt. I folkomröstningen röstade 52 procent för att Storbritannien ska lämna EU. 48 procent var emot. Men enligt flera undersökningar ville en majoritet av de röstande som var under 50 år stanna i EU, medan motsatsen gällde på andra sidan 50-strecket.

Dessutom ökade stödet för ja- och nej-sidan ju yngre respektive äldre de undersökta väljargrupperna var.

En bit bort står John Port, 54, och Kate Smith, 53, och ska precis hugga in på var sin flottyrmunk. De kommer från Storbritanniens östligaste stad, Lowestoft, och likt paret West är deras uppfattning att brexit inte orsakar någon splittring i befolkningen. Tvärtom.

– Vi tycker likadant: Vi är trötta på det. Det spelar ingen roll. För vad vi än bestämmer så gör politikerna som de vill ändå, säger John Port.

Vill gå vidare

Brexit har inte heller orsakat någon osämja som kan ställa till julfirandet.

– Inte för oss. För vi kommer från ett litet ställe där alla tycker likadant, säger John Port.

En rätt bra bit på andra sidan 50-strecket finner vi Londonborna Siana och Mark Manning, som har tagit med sig tvååriga dottern Rosie till julmarknaden i parken. De vet om att de kommer att fira jul med personer med skilda åsikter i EU-frågan – men säger att det kvittar.

– Jag tror inte att någon bryr sig. Det är vad det är, säger Mark Manning.

De röstade för att stanna i EU, men köper läget. Bilden av ett splittrat Storbritannien ger de inte mycket för.

– Nej, jag tror inte det. Folks liv rullar på. Jag tror att politikerna gör det värre genom att vara så splittrade, att allmänheten bara vill att vi går vidare, säger Mark Manning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Brexit

Jul