Trasiga fötter och turbokycklingar hos Kronfågel

Publicerad 2023-10-16

Misären på svenska kycklingfabriker fortsätter.

Övergödda kycklingar, klämda huvuden och frätande kycklingfötter syns hos alla stora kycklingproducenter - och värst är det hos Kronfågel.

– Jag är chockad att det inte förändras, utan i stället blir värre, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Små, gula kycklingar i solljus pryder Kronfågels hemsida.

Bilden har inte bytts ut sedan 200 sekunder granskade en av företagets kycklingproducenter för snart ett år sedan - en granskning som avslöjade lidande kycklingar som inte kunde gå.

Något annat som inte förändrats är djurhållningen hos flera uppfödare som Kronfågel samarbetar med.

– Det är fruktansvärt. Det pågår systematiskt och är dokumenterat, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt.

Organisationen har gjort en kartläggning över samtliga djurskyddsbrister på kycklingslakterierna i Sverige. Den visar att samtliga kycklingproducenter i Sverige har haft problem med brister, som huvuden och vingar som kläms i transporter. Kontrollrapporterna visar också att fenomenet ”turbokycklingar”, som får ont i benen av snabb tillväxt, finns kvar.

– Jag är så ledsen att det inte har förändrats.

Kronfågel är värst

Kartläggningen består av rapporter från Länsstyrelsen och Livsmedelsverket från de län där de fyra största kycklingproducenterna har sina slakterier. I mer än hälften av alla fall upptäcks brister.

Kronfågel är den tveklöst största kycklingproducenten, som slaktar ungefär 55 miljoner kycklingar per år. I en kontrollrapport från Livsmedelsverket där en av deras fabriker granskas går det att läsa om kycklingar som som dog av syrebrist under transporten.

Samtliga kontroller som har gjorts på Kronfågel visar 85 procent brister under 2022, enligt Djurens rätts kartläggning, vilket är högst andel av alla producenter.

– Det är dessutom en högre andel brister än året innan, säger Anna Harenius.

En av de vanligaste bristerna som Livsmedelsverket hittar är klämda huvuden och vingar, här hos Kronfågel.

”Väldigt smärtsamt”

Den vanligaste djurskyddsbristen hos samtliga producenter är frätskador eller uppfläkt hud in i muskulaturen. Skadorna kommer från att de levt i en smutsig miljö eller hanterats ovarsamt.

– Det är troligtvis väldigt smärtsamt. De andra problemen är akut smärtsamma och skapar lidande och dödlighet i onödan. Men frätskador under fötterna påverkar hela deras liv.

När det kommer till frätskador på fötterna är det den enskilda uppfödaren som bär det yttersta ansvaret.

– Men att Kronfågel inte gör något för att det ska förbättras, det ligger ju också på dem. För det är de som tjänar stora pengar på den här fabriksartade djurhållningen och säljer köttet under sitt varumärke.

Enligt Anna Harenius går det inte att äta kyckling med gott samvete i dag.

– Nej. Det går inte att hitta kycklingprodukter där man vet att det har gått rätt till enligt djurskyddslagen, säger hon.

Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.

Kronfågel: ”Vi blir bättre”

Kronfågel vill inte ta en telefonintervju med Aftonbladet, men de svarar på mejl.

De skriver att de har en värdekedja med många enskilt ägda företag och att de strävar efter en nollvision vad gäller skador och dödlighet av hälsoskäl - samt att enligt branschorganisationen Svensk fågel blir de hela tiden bättre.

Företaget hävdar att de har störst ansvar för påverkan i deras egen verksamhet, vilket övervakas av Livsmedelsverkets veterinärer.

”Vår ambition är givetvis att ta ansvar för hela kedjan och det gör vi idag genom Svensk Fågels kvalitetsrevisioner och djuromsorgsprogram. Rapporter från vår branschorganisation visar att vi hela tiden blir bättre över hela värdekedjan”

Kronfågel skriver att enligt deras egna kvalitetsmätningar förbättrar de sig ständigt.