Läkaren bar fotboja på jobbet

Uppdaterad 2023-10-20 | Publicerad 2023-10-19

En 80-årig man skickades hem med smärtstillande gel. Dagen efter dog han i hjärtinfarkt.

En gammal kvinna utsattes för livsfara när hon fick morfinplåster med högsta dos.

En tredje patient fick medicin mot yrsel när hon hade livshotande njursvikt.

Så illa skötte tre läkare examinerade vid östeuropeiska universitet sina svenska patienter.

Läkare som utbildats vid utländska universitet och fått legitimationen indragen är oftare grovt oskickligare än andra läkare, visar Läkartidningens genomgång av indragna läkarlegitimationer under 2021.

Av 41 läkare som fick legitimationen indragen det året hade elva varit grovt oskickliga, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan. De flesta av dem – 7 av 11 – var utbildade utomlands.

I Aftonbladets granskning av fusket vid östeuropeiska läkarutbildningar har vi tittat närmare på sju män och en kvinna utbildade i Armenien, Lettland, Litauen, Rumänien och Ungern som stämplats som grovt oskickliga och blivit av med sina svenska läkarlegitimationer mellan 2018 och 2023.

Noll timmar praktik

Granskningen bygger på beslut i Hsan om återkallade läkarlegitimationer, där det ytterst sällan framgår några detaljer om undervisningen läkarna fick som studenter.

Ett undantag gäller en 31-årig man, som innehade svensk läkarlegitimation mellan 2019 och 2022. Han hade noll timmar praktik under läkarutbildningen på Szegeds universitet i Ungern. Ändå fick han en ungersk läkarlegitimation, vilket gjorde att han kort därefter också kunde kvittera ut en svensk läkarlegitimation.

Så här beskriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hur den ungerska undervisningen gick till:

”Utbildningen var till största del teoretisk eftersom han inte kan ungerska och därför inte kunde prata med eller undersöka patienter, skriva journal eller skriva ut läkemedel. När de hade praktiska undervisningsmoment stod de och observerade när den ungerske läkaren pratade med patienten. De studerade medicinsk ungerska och förstod därför en del av det läkaren sa till patienten. Efter besöket översatte läkaren också delar av det som sagts till engelska. Sjätte året motsvarade den svenska AT-tjänstgöringen men också denna tjänstgöring bestod av observation, inget självständigt arbete.”

”Stora kunskapsluckor”

Det var alltså inte underligt att vårdcentralen där mannen fick sin första och – skulle det visa sig – enda anställning som läkare, snabbt upptäckte hans bristande kunskaper. Han försågs med handledare och fick internutbildning. Men inget hjälpte. En extern läkare, som fick i uppdrag att granska och analysera läkarens kompetens, skrev:

”Hans medicinska kunskaper når inte upp till de nivåer en svensk läkarstudent har i slutet av sin grundutbildning före AT-tjänstgöringen. Han har stora kunskapsluckor som gör det uteslutet att han kan tillåtas bedöma och behandla patienter på egen hand. De brister som finns gör att man kan ifrågasätta om en sådan ungersk läkarexamen ska kunna ge svensk legitimation”, skrev den externe distriktsläkaren Per Zetterlund.

När Aftonbladet ringer Zetterlund vill han inte göra några ytterligare kommentarer.

Efter fyra månaders anställning, där läkaren självständigt bara fick kontrollera blodtryck och puls på ett fåtal patienter, fick han sparken i december 2019. Hsan konstaterade att han var grovt oskicklig och drog in mannens läkarlegitimation 2022.

Ex-läkaren: Trakasserier

En enda gång, när han själv skrev ut medicin trots att han var förbjuden att skriva ut läkemedel utan att rådgöra med sin handledare, fanns det risk att patienten skulle drabbas av vårdskada, bedömde Ivo. Det hängde delvis samman med att mannen trots allt insåg sina begränsningar.

– Han agerar med adekvat försiktighet i medicinska beslut, inseende sina ringa kunskaper, skrev Per Zetterlund.

Andra numera legitimationslösa läkare som Aftonbladet granskat har inte gjort det. Tvärtom.

En 65-årig ex-läkare utbildad på Semmelweis-universitetet i Ungern, som hade svensk läkarlegitimation mellan 2012 och 2023, hävdade att patienterna var nöjda med honom och att han aldrig begått några tjänstefel. Han beskrev kritiken mot honom som ”oförtjänta trakasserier”.

Två gånger missade han symtom som kort därefter orsakade hjärtinfarkt på två män, som dock överlevde.

Dog i hjärtinfarkt

Det gjorde inte en 80-årig man som hade oturen att få behandling av en annan läkare, utbildad vid Kaunas Medicinska Universitet i Litauen.
Patienten sökte för ihållande bröstsmärtor.

Läkaren ordinerade smärtstillande gel, och gav mannen rådet att boka tid hos en sjukgymnast. Dagen efter dog 80-åringen i hjärtinfarkt.

– Läkarens handläggning fick en katastrofal utgång, skrev Hsan, och konstaterade att det bara var en i raden av läkarens felbehandlingar.

Dessutom dömdes han för grovt rattfylleri och olovlig körning 2015. Då avtjänade han straffet med fotboja på vårdcentralen där han jobbade – utan att informera chefläkaren om det.

Den i dag 41-årige mannen hade svensk läkarlegitimation mellan 2012 och 2018. Sedan dess har han dömts för ringa narkotikabrott tre gånger.

En annan ex-läkare, utbildad i Rumänien, utsatte en 80-årig kvinna för livsfara.

Läkaren ordinerade fentanylplåster med högsta styrka, 100 mikrogram per timme. Maxnivån för så gamla patienter som inte haft morfinplåster tidigare är 12 mikrogram per timme.

Sparkad från 5 vårdcentraler

Narkotikadosen var så kraftig att kvinnan var svår att väcka nästa dag. En annan läkare såg till att plåstret togs bort omgående.

– Patienten har genom förskrivningen utsatts för livsfara, konstaterade Hsan.

Läkaren, en kvinna som fick svensk legitimation 2014, blev av med den 2023.

Ytterligare två läkare utbildade i Rumänien har på senare år blivit av med sina legitimationer.

Den ena fick i tur och ordning sparken från fem vårdcentraler, bland annat för att han bara gav allergimedicin till en 80-årig kvinna med livshotande njursvikt.

Den andra skrev ut så mycket narkotikaklassade läkemedel att polisen till slut informerade Ivo om hur många recept på narkotiska preparat som läkaren utfärdat.

Grovt oskicklig var också en 64-årig man utbildad i Armenien, som hade svensk läkarlegitimation mellan 2010 och 2021. Han gav utan anledning en 72-årig kvinna en så dåligt utförd cortisoninjektion att båda hennes lungor punkterades. Hon utsattes därmed för uppenbar livsfara, konstaterar Hsan.

”Betydande patientrisk”

Man kan inte dra slutsatsen att samtliga universitet som de åtta läkarna gått på har en undermålig undervisning, utifrån vad som framkommer i Hsans beslut om de indragna läkarlegitimationerna. Men i ett fall är det tydligt att undervisning på engelska inte var en garanti för bra resultat.

En 59-årig man, som fick sin läkarlegitimation indragen 2019, utbildade sig på Latvijas Universitate i Lettland.

– Läkarens oförmåga att samtala om medicinsk handläggning och behandling utgör en betydande patientsäkerhetsrisk, konstaterade Ivo.

Precis som när det gäller de andra läkarna i Aftonbladets granskning var hans journalföring bristfällig:

– Han verkar okunnig om sitt ansvar som legitimerad personal att journalföra sina patientbehandlingar, ansåg Ivo.

Följ ämnen i artikeln